Mit lehet tudni az ifjú, eddig ismeretlen republikánus elnökjelöltről?

Vivek Ramaswamy, indiai felmenőkkel rendelkező 38 éves biotechnológiai vállalkozó, aki még soha nem viselt választott tisztséget, egyre nagyobb támogatottságot élvez a Republikánus Pártban. Egy friss felmérés szerint fej-fej mellett áll a második helyen a floridai kormányzóval, Ron DeSantisszal a zsúfolt mezőnyben, de a RealClearPolitics közvélemény-kutatási átlaga szerint is a harmadik helyen áll — írja a The Jerusalem Post.

Mindkét jelölt még mindig messze elmarad az éllovas Donald Trump volt elnöktől. Ramaswamy növekvő népszerűsége azonban azt jelentheti, hogy a szerda este, a Fox News-on zajló első elnökjelölti vita színpadának közepén fog osztozni, és komoly támadásokra számíthat DeSantistól.

A floridai kormányzó és a többi esélyes várhatóan támadni fogja Ramaswamy számos szokatlan nézetét, többek között azt, hogy az Egyesült Államok Izraelnek nyújtott támogatásának megszüntetésére szólít fel.

Az ohiói születésű üzletember, akinek nettó vagyonát több mint 600 millió dollárra becsülik, kampányát nagyrészt a „wokeness”, azaz a progresszív értékek konzervatív kritikájának rövidítésévé vált kifejezésre alapozta. De a címlapokra került már olyan szokatlanabb javaslataival is, mint az FBI és az Oktatási Minisztérium megszüntetésének ígérete, a fiatal szavazók állampolgári ismeretekből való vizsgáztatásának előírása, valamint az „igazság megismerésének” vágya a 2001. szeptember 11-i tragédiáról.

Politikai céljai között szerepel az Izraelnek nyújtott amerikai támogatás 2028-ig történő fokozatos megszüntetésére való felhívás, ami elválasztja őt a nagyrészt Izrael-párti republikánus establishmenttől.

Ramaswamy azzal is felhívta magára a figyelmet, hogy bírálta a DeSantis által aláírt törvényjavaslatot, amely Floridában bünteti az antiszemita zaklatást, és felszólított a vallási diszkriminációt tiltó törvény hatályon kívül helyezésére.

Mielőtt elnökjelölt lett volna, Ramaswamy részt vett a Yale Egyetem zsidó társaságában, és részesült a Soros György progresszív megadonor testvéréről elnevezett ösztöndíjban.

Az alábbiakban néhány tény, amit Vivek Ramaswamyról és a zsidókhoz fűződő viszonyáról tudni érdemes:

Júniusban, amikor New Hampshire-ben kampányolt, Ramaswamy azt sugallta, hogy nyitott lenne az Izraelnek nyújtott támogatás megszüntetésére, „a Közel-Kelettel való szélesebb körű kivonulás részeként”. Később visszavonta ezeket a megjegyzéseket. A múlt héten azonban azt mondta Russell Brand színésznek és podcasternek, hogy valóban meg akarja szüntetni az Izraelnek nyújtott amerikai támogatást 2028-ig, amikor is lejár a jelenlegi amerikai kötelezettségvállalás, mely évente 3,8 milliárd dollárt biztosít Izraelnek.

A „saját lábára állítaná” Izraelt a republikánus elnökjelölt

Az USA-nak csökkentenie kell az Izraelnek nyújtott támogatást, mondja Vivek Ramaswamy.

Ramaswamy szerint ez a döntés akkor születik majd meg, amikor Izraelt több közel-keleti ország is elismeri. Izrael az elmúlt években a régió több államával is normalizációs megállapodásokat írt alá az Ábrahám-megállapodásoknak nevezett szerződés részeként, és most Szaúd-Arábiával is törekszik hasonló paktum megkötésére. Ramaswamy a Jewish News Syndicate-nek elmondta, hogy szeretne élen járni az Indonéziával és Ománnal kötött izraeli megállapodásokban is.

„2028-ban már nem lesz szükség további támogatásra ahhoz, hogy még mindig megmaradjon az a fajta stabilitás, amelyet valójában a Közel-Keleten azáltal érhetnénk el, hogy Izrael jobban integrálódna szomszédaival”

– mondta a Rumble nevű videoplatformon.

A segélycsomag megszüntetése mellett érvelve Ramaswamy talán akaratlanul is a progresszív baloldalhoz csatlakozott, amelynek tagjai egyre inkább támogatják az Izraelnek nyújtott segélyek korlátozását vagy leállítását „a palesztinokkal szembeni bánásmód miatt”. Nemrégiben a New York Times cikkírója, Nick Kristof úgy érvelt, hogy a Közel-Kelet egyetlen igazi demokráciájának támogatására nyújtott dollárokat „jobban el lehetne költeni a szegényebb országok megsegítésére”.

A jobboldalonk szintén vannak néhányan, akik az Izraelnek nyújtott segélyek megszüntetését követelték, azzal érvelve, hogy Izrael ezzel lekötelezettjévé válik az Egyesült Államoknak.

Ramaswamy legjelentősebb republikánus riválisai azonban nem osztják ezeket a nézeteket.

Nikki Haley volt dél-karolinai kormányzó bírálta az Izraelnek nyújtott segélyekkel kapcsolatos álláspontját, míg DeSantis és Mike Pence volt alelnök kampányuk egyik sarokkövévé tette Izrael támogatását.

A Republikánus Zsidó Koalíció szintén kérte Ramaswamyt, hogy változtasson irányt. Matt Brooks, a csoport vezérigazgatója nyílt levélben írta, hogy „sokkal több értelme van annak, hogy Izrael továbbra is az amerikai képességek megvásárlásában és felhasználásában érdekelt országok családjában maradjon” – amit a segélycsomag megkövetel.

Más Izraellel kapcsolatos politikákban Ramaswamy inkább pártja főáramához igazodik.

Az Ábrahám-megállapodások támogatása mellett dicsérte Trump döntését, miszerint az amerikai nagykövetséget Tel-Avivból Jeruzsálembe költöztette, és támadta a palesztinokat segítő programok amerikai finanszírozását.

Miközben Ramaswamy az antiszemitizmust „a társadalmi romlottság tünetének” nevezte, keményen beszélt egy DeSantis által hozott törvényről, amely büntetni rendeli az antiszemita cselekedeteket Floridában.

Júniusban azt tweetelte, hogy DeSantis „az adományozói kérésére” írta alá a törvényt, amely büntethetővé teszi az antiszemita szórólapok magánterületen való terjesztését. Miután a konzervatív kommentelők részéről visszhangot kapott a törvény jellemzése miatt, ismét tweetelt erről – ezúttal „a Twitter cenzorai ellen”, amiért megjegyzést csatoltak a tweethez, amiért részben „DeSantis megadonorát, David Sacksot” (aki történetesen zsidó) hibáztatta.

A Jewish Insidernek adott későbbi interjújában Ramaswamy azt mondta, hogy a DeSantis törvényjavaslat nem ment át saját „lakmuszpapír-tesztjén”, mert szerinte ez „egy nézőpont szerinti diszkriminációs törvény”. Hozzátette, hogy a „rossz beszédet” „szabad beszéddel és nyílt vitával” kell ellensúlyozni. Egy híres legfelsőbb bírósági ügyre mutatott rá, amely megengedte a neonáciknak, hogy felvonuljanak az Illinois állambeli, zsidók által sűrűn lakott Skokie városában, mint példát a bigottsággal kapcsolatos kérdésre, amelyet „helyesen döntöttek el”.

„Határozottan kiállok a bigottság, a gyűlölet és a zaklató beszéd ellen”

– tette hozzá.

Ramaswamy a JNS-nek elmondta, hogy a Shabtai, a „titkos társaságok” zsidó alternatívájának egyik „kulcsembere” volt a Yale Egyetemen, ahol jogot tanult. Elmondta, hogy a társaság társalapítója és rabbinikus tanácsadója, Shmully Hecht rabbi személyes mentora volt.

A Shabtai-t 1996-ban alapították a Yale-en, és jelentős pénzügyi támogatást kap az izraeli-amerikai technológiai mogul Benny Shabtai-tól, aki az Izraeli Védelmi Erők Barátai nevű szervezet egyik fő támogatója. Bár a társaságot zsidó értékek alapján alapították, a tagság sokszínű. Öregdiákjai között van Cory Booker demokrata New Jersey-i szenátor is, aki 2020-ban maga is indult az elnökválasztáson.

Ramaswamy a Shabtai társaságban töltött időszakot meghatározónak nevezi, és a csoport öregdiákként reklámozta őt. A Chábád mozgalomhoz tartozó Hecht rabbi egyelőre nem válaszolt a lap megkeresésére.

Miközben Volodomir Zelenszkij ukrán elnök a nyugati világban csodálókat szerzett országa Oroszország elleni háborújában tanúsított magatartásával, Ramaswamy nincs lenyűgözve Zelenszkij teljesítményétől.

Newsweek: A republikánusok Jared Kushner ellen fordultak

Úgy tűnik, a republikánusok szembefordultak Jared Kushnerrel, Donald Trump volt elnök vejével egy 2 milliárd dolláros szaúdi befektetés miatt.

A jelölt a Jewish Insidernek elmondta, hogy Zelenszkij – akinek zsidó identitását az orosz propaganda célba vette – maga is rosszul bánt a zsidókkal Ukrajnában. Ramaswamy nem szolgált bizonyítékkal az állítás alátámasztására, amely visszhangozza azokat az állításokat, amelyeket Vlagyimir Putyin orosz elnök tett, hogy igazolja Ukrajna tavalyi lerohanását.

„Csak annyit mondanék, hogy vannak nyitott kérdések a vallási és más kisebbségekkel, köztük, de nem kizárólagosan az ukrajnai zsidókkal való bánásmódjával kapcsolatban, ami szerintem az okok között kell, hogy legyen, amiért nem szabad őt valamiféle hősként beállítani”

– mondta a jelölt. Kérdésre nem hozott példákat, bár azt mondta, hogy Zelenszkij lépései, melyek szerint

tavaly az összes ukrán tévécsatornának egyetlen csatornává vonta össze és feloszlatta az Oroszországhoz kötődő politikai pártokat, „megteremti a kockázatát” az antiszemitizmusnak.

Ramaswamy nem az egyetlen republikánus, aki bírálta az Ukrajnának nyújtott amerikai támogatást, amelyet Trump és DeSantis is megkérdőjelezett. A Jewish Insidernek azt mondta, hogy

szerinte „Izrael védelme” az Egyesült Államok egyik „sokkal magasabb szintű prioritása”.

„A fordított rasszizmus is rasszizmus” – jelentette ki Ramaswamy nemrégiben a kampánya alapját képező „igazságok” felsorolásában. Ennek alapján megígérte, hogy hatályon kívül helyezi az 11246. számú végrehajtási rendeletet, egy több mint 50 éves törvényt, amely megtiltja a szövetségi vállalkozóknak, hogy faji, nemi, vallási vagy nemzeti származáson alapuló diszkriminációt alkalmazzanak.

„Ideje egyszer s mindenkorra visszaállítani a színvak meritokráciát” – írta Ramaswamy a New York Postban.

A Lyndon Johnson elnök által 1965-ben, a polgárjogi törvényhozás részeként törvénybe iktatott rendeletet régóta összefüggésbe hozták a pozitív diszkriminációval, amelyet a jobboldal régóta bírál. A rendeletet azonban zsidó csoportok is felhasználták, hogy tiltakozzanak a zsidókkal szembeni munkáltatói diszkrimináció ellen. Az Amerikai Zsidó Bizottság 1966-ban erre a törvényre hivatkozva tiltakozott a kereskedelmi bankok ellen, amelyek szerintük gyakorlatilag minden képzett zsidót kizártak abból, hogy náluk dolgozzon.

2011-ben Ramaswamy, aki indiai bevándorlók gyermeke, megkapta a Paul & Daisy Soros Fellowship for New Americans ösztöndíjat – a bevándorlók és az első generációs amerikaiak főiskolai diplomájának megszerzéséhez nyújtott támogatást. Az ösztöndíjat a progresszív megadonor, Soros György testvéréről nevezték el. Soros a republikánusok gyakori célpontja.

Röviddel azelőtt, hogy bejelentette volna elnökválasztási kampányát, Ramaswamy állítólag fizetett egy Wikipédia-szerkesztőnek, hogy törölje ki az ösztöndíját az oldal róla szóló bejegyzéséből. Azóta Ramaswamy gyakran kritizálta Soros tevékenységét.

Trump bemondta az unalmast, nem hajlandó vitázni a többi elnökjelölttel

Jobb programja akadt a volt elnöknek a szerdai republikánus előválasztási vita helyett.