A „saját lábára állítaná” Izraelt a republikánus elnökjelölt

Vivek Ramaswamy, a republikánusok egyik lehetséges elnökjelöltje egy interjúban arról beszélt, hogy az Egyesült Államoknak csökkentenie kellene az Izraelnek nyújtott támogatását.

Egy interjú során Ramaswamy azt mondta, hogy Izraelnek 2028 után – amikor is a jelenlegi 38 milliárd dolláros amerikai segélycsomag lejár – nem kellene több támogatást kapnia, mint közel-keleti szomszédainak.

Ramaswamy elmondta, hogy kiterjesztené az Ábrahámi-egyezményeket, az Izrael és az arab országok közötti normalizációs megállapodásokat. Ramaswamy Szaúd-Arábiát, Katart, Ománt és Indonéziát említette, mint lehetséges országokat az Ábrahám-egyezmények kiterjesztésére.

Miután Izrael „jobban integrálódik” a szomszédos országokkal, Izraelnek képesnek kell lennie arra, hogy anyagilag „a saját lábára álljon”

– mondta.

„2028-ban már nem lesz szükség további segélyekre ahhoz, hogy továbbra is megmaradjon az a fajta stabilitás, amelyet a Közel-Keleten azáltal érhetünk el, hogy Izrael jobban integrálódik partnereivel” – mondta.

Ezen nézetei elválasztják Ramaswamyt a jelöltségért versengő két fő riválisától – Donald Trumptól és Ron DeSantistól -, akik Izrael és annak hadserege elkötelezett támogatói.

Ramaswamy azzal érvelt, hogy Izraelnek nem kellene kedvezményes elbánásban részesülnie az Egyesült Államoktól, még akkor sem, ha „az Izraellel való kapcsolatunk az idők során előmozdította az amerikai érdekeket”.

Amerika aggódik az izraeli hadsereg meggyengülése miatt

A Pentagon aggódik, ezért a jövőhéten Izraelbe utazik az amerikai vezérkari főnök.

„Nincs észak-amerikai elkötelezettség egyetlen országgal szemben sem, kivéve az Amerikai Egyesült Államokat”

– mondta Ramaswamy.

Az Izraelnek nyújtott amerikai támogatás az elmúlt két elnökválasztási kampány során egyre inkább kampánytémává vált. A 2020-as választásokat megelőzően olyan prominens demokraták, mint Bernie Sanders szenátor és Alexandria Ocasio-Cortez képviselő felvetették, hogy legalább bizonyos támogatásokat feltételekhez kellene kötni Izrael politikája miatt, különösen a palesztinokat érintő politikákkal kapcsolatban.

Májusban Betsy McCollum képviselő, Izrael régi kritikusa újra benyújtotta azt a törvényjavaslatot, amely feltételhez kötné az Izraelnek nyújtott amerikai segélyeket. Tizenhat progresszív képviselőházi képviselő támogatta a törvényjavaslatot, köztük olyan neves Izrael-kritikusok, mint Rashida Tlaib, Ilhan Omar és Pramila Jayapal.

Újabban a centristák és a jobboldaliak is felvetették, hogy fontolóra vegyék az Izraelnek nyújtott támogatás csökkentését, bár különböző okokból. A múlt hónapban Nick Kristof, a New York Times rovatvezetője az Izraelnek nyújtott támogatás teljes megszüntetését javasolta.

Ramaswamy szintén jelezte, hogy más szövetségesek, köztük Ukrajna és Tajvan finanszírozását és katonai támogatását is visszavonná.

Ramaswamy népszerűsége növekszik, és az országos közvélemény-kutatásokban már közelíti DeSantist. A Fox News szerdán közzétett felmérése szerint a megkérdezettek 11%-a támogatja őt, míg DeSantist 16%, Trumpot pedig 53%.

Ezt a cikket szerkesztőségünk a Sábát beállta előtt készítette és előre időzítve jelent meg az oldalon.

Canossa-járásba kezdett egy demokrata politikus az izraeli útja után

A gerincproblémákkal küzdő Sylvia Santana térden állva kéri, hogy bocsássanak meg neki, amiért elfogadta a zsidó közösség meghívását Izraelbe.