Amerika aggódik az izraeli hadsereg meggyengülése miatt

Hamarosan Izraelbe utazik az amerikai vezérkari főnök, Mark Milley, aki találkozik Joáv Gallant védelmi miniszterrel, Herzi Halevi IDF vezérkari főnökkel és más magas rangú izraeli biztonsági tisztviselőkkel.

Mark Milley tábornok, az amerikai vezérkari főnökök egyesített bizottságának elnöke a jövő héten Izraelbe utazik, miközben a Biden-kormányzaton belül egyre nagyobb az aggodalom amiatt, hogy az izraeli kormány igazságügyi átalakítása hogyan érinti az IDF-et – mondta két izraeli tisztviselő z Axiosnak.

A Pentagon aggódik amiatt, hogy az izraeli hadsereg előtt álló válság negatív hatással lehet Izrael elrettentő stratégiájára, és arra ösztönözheti Iránt vagy a Hezbollahot, hogy katonai provokációkat hajtson végre, amelyek eszkalálhatják a helyzetet a régióban.

A válság, különösen az izraeli légierőn belül, negatív operatív következményekkel járhat az Izraellel a régióban szorosan együttműködő amerikai erőkre nézve.

Az Axios szerint a helyzet arra is kényszerítheti az Egyesült Államokat, hogy több csapatot küldjön a térségbe.

A látogatás során Milley várhatóan találkozik Joáv Gallant védelmi miniszterrel, Herzi Halevi IDF vezérkari főnökkel és más magas rangú izraeli biztonsági tisztviselőkkel – közölték az izraeli tisztviselők.

Az egyelőre nem világos, hogy Milley találkozik-e Benjámin Netanjahu miniszterelnökkel. Dave Butler ezredes, a vezérkar szóvivője és az IDF nem kívánt nyilatkozni az ügyben.

Elemző: az USA aggódik, hogy Izrael előzetes egyeztetés nélkül támadja meg Iránt

Aggódnak Washingtonban.

Az izraeli tisztviselők Milley útját búcsúlátogatásnak minősítették, mivel a tábornok októberre tervezi nyugdíjazását. Úgy volt, hogy júniusban Izraelbe látogat, de az utolsó pillanatban lemondta útját, miután Oroszországban kitört a rövid ideig tartó Wagner-lázadás.

Az izraeli légierő tartalékosai a hetekben jelentették be, hogy a kormány igazságügyi reformja elleni tiltakozásul megtagadják a szolgálatra jelentkezést.

Múlt héten az IAF parancsnoka, Tomer Bar tábornok 60 pilótával és tisztelettel találkozott az ügyben.

„Az IDF kompetenciája korlátozottan sérült, főként a légierőnél, de a hadsereg más alakulatainál, a parancsnokságokon és a szárazföldi erőknél is”

– mondta Bar.

Bar tábornok kijelentette, hogy személyes beszélgetéseket folytatnak azokkal a tisztekkel és pilótákkal, akik bejelentették szolgálatuk megszüntetését vagy felfüggesztését. Kifejtette, hogy a légierő még mindig készen áll, „de már kevésbé”.

Netanjahu felháborodásának adott hangot a találkozó után. Egy Gallant, Halevi és Barral folytatott telefonkonferencián megdorgálta a védelmi vezetőket, és követelte, hogy vonják vissza az nyilatkozataikat.

Ők ezt mindhárman visszautasították, mondván, hogy kötelességük a tényeket közölni a nyilvánossággal.

Kiderült, hogy Netanjahu mikor látogat a Fehér Házba

Biden jó sokáig várakoztatta az izraeli miniszterelnököt. Most úgy tűnik, megtört a jég.