Elemző: az USA aggódik, hogy Izrael előzetes egyeztetés nélkül támadja meg Iránt

A Biden-kormányzat aggódik amiatt, hogy Izrael megtámadhatja Irán nukleáris létesítményeit anélkül, hogy erről előre értesítené Washingtont – írja a Ynet katonai elemzője, Ron Ben-Yishai.

Ben-Yishai vasárnap megjelent cikkében azt írja, hogy ezen aggodalmak arra késztették az Egyesült Államokat, hogy rövid időn belül Izraelbe küldje a Pentagon két legmagasabb rangú személyiségét – a vezérkari főnökök egyesített bizottságának vezetőjét és a védelmi minisztert -, hogy megbeszéléseket folytassanak az izraeli védelmi intézmény magas rangú tisztviselőivel és a jeruzsálemi politikai vezetőkkel.

Mark Milley tábornok pénteken szállt le Izraelben, és találkozott Herzi Halevivel, az IDF vezérkari főnökkel, valamint Joáv Gallant védelmi miniszterrel. Lloyd Austin védelmi miniszter a tervek szerint e hét csütörtökön érkezik Izraelbe.

A látogatások oka a Ben-Yishai által idézett egyik magas rangú izraeli tisztviselő szerint az, hogy a Fehér Ház és a Pentagon attól tart, hogy az izraeli kormány meglepi az Egyesült Államokat azzal, hogy lecsap Iránra és belerángatja Washingtont egy közel-keleti katonai konfliktusba, miközben az Egyesült Államok és szövetségesei erőforrásaik nagy részét az ukrajnai háborúba és a Kínával való konfrontációba fektetik.

A Nagy Testvér figyel – Izrael az amerikai hírszerzés célkeresztjében

Washington megüzente Jeruzsálemnek, hogy nem akar váratlan meglepetéseket és szövetségese minden lépéséről tudni kíván.