Jerusalem Post: A Likud „lázadói” olajágat nyújtanak az ellenzéknek

Egy héttel azután, hogy az izraeli kormánykoalíció egy emberként szavazta meg az ésszerűségi záradék eltörléséről szóló törvényt, hét Likud képviselő mondja azt, hogy ez nem fog még egyszer előfordulni – írja helyzetelemzésében a The Jerusalem Post.

Joáv Gallant védelmi miniszter, Avi Dichter mezőgazdasági miniszter, Ofir Akunis tudományos és technológiai miniszter, Gila Gamliel hírszerzési miniszter, Yuli Edelstein, a Knesszet külügyi és védelmi bizottságának elnöke, valamint David Bitan és Eli Dalal képviselők nyilatkoztak úgy,

hogy csak akkor támogatják a további igazságügyi reformokat, ha konszenzus alakul ki.

Gallant és Gamliel állítólag érdekeltek abban, hogy megpróbálják rávenni Beni Ganzot, a Nemzeti Egységpárt vezetőjét és Jes Átid vezetőjét, Jair Lapidot, hogy csatlakozzanak egy egységkormányhoz, Itamar Ben-Gvir Ocmat Jehuditjának és Bezalel Szmotrics Vallásos Cionista Pártjának helyére.

Ez az elképzelés erőre kapott azon hírek után, amelyek szerint Joe Biden amerikai elnök szívesen közvetítene egy izraeli-szaúdi-amerikai megállapodást, amely átalakítaná a Közel-Keletet, de amelyhez izraeli engedményekre lenne szükség a palesztinoknak,

ami szükségessé tenné Lapid és Ganz belépését a kormányba.

A legtöbb izraeli egységkormányt akar

Az Israel Hayom által közzétett egyik friss felmérés szerint számos izraeli támogatja az egységkormány megalakítását.

Azokat a Likud-minisztereket és képviselőket, akik a további igazságügyi reformok konszenzusa vagy Ganz és Lapid koalícióba való bevonásának lehetősége mellett álltak ki, azonnal „Likud-lázadóknak” bélyegezték. Más Likud miniszterek és képviselők, mint például Nir Barkat gazdasági miniszter, vélhetően hasonló nézeteket vallanak, de politikai megfontolások miatt nem hangoztatják azokat nyíltan.

A The Jerusalem Post szerint ezeknek a „lázadóknak” a megjelenése szakítást jelent a szigorú pártortodoxiával, amely a koalíciót az ésszerűségi záradék múlt heti elfogadásakor egyesítette, amikor mindenki beállt a sorba.

A hét képviselő által egyénileg megfogalmazott elképzelések – kevés jel utal arra, hogy ez egy szervezett tábor volt a Likudon belül – egyszerűek:

most, hogy az ésszerűségi záradékot a párt és az ország számára óriási költséggel elfogadták, az igazságügyi reform bármely további pontja csak az ellenzékkel való megállapodás után folytatódhat.

De ahhoz, hogy ez a konszenzus létrejöjjön, a másik oldalon tárgyalni akaró partnerre van szükség. Szükség van „lázadókra” a másik oldalon, akik készek szakítani azon tiltakozó mozgalmi vezetők ortodoxiájával, akik ellenzik a tárgyalásokat mindaddig, amíg az igazságügyi reformot teljesen be nem fagyasztják, vagy a kormány meg nem bukik.

Az izraeli progresszió lázadása a népszuverenitás ellen

Az izraeli progresszió nem akarja kiengedni a markából a választáson alapuló népszuverenitási rendszer egésze fölötti választásfüggetlen uralmát.