Washington teljes gőzerővel dolgozik a szaúdi-izraeli békén

Izraeli tisztviselők elmondták, az a benyomásuk, hogy a Szaúd-Arábiával való kapcsolatok normalizálását célzó esetleges megállapodás jelentős engedményeket követelne a palesztinok irányába – írta meg a The New York Times.

A Szaúd-Arábiában járt amerikai tisztviselők „óvatos optimizmusról” számoltak be annak kapcsán, hogy történhet-e előrelépés a folyamatban lévő tárgyalásokon.

Joe Biden amerikai elnök azt nyilatkozta a Times-nak, hogy bármilyen megállapodás a szaúdiakkal messzemenő következményekkel járhat, ha megvalósul.

Egy izraeli tisztviselő szerint Izrael jelenleg nem vesz részt a tárgyalásokban, és a kormányzat „teljes átláthatóságára”, valamint az amerikaiak tájékoztatására támaszkodik.

Egy megszólaltatott biztonsági tisztviselő elmondta, hogy bár Szalmán király a hatalmának nagy részét átruházta fiára, Mohammed bin Szalmánra (MBS), ő is részt vesz a Washingtonnal folytatott tárgyalásokon. A király azt akarja, hogy az Egyesült Államokkal és Izraellel kötött megállapodás tartalmazzon a palesztinok számára kedvező intézkedéseket, és hogy hazája ne elégedjen meg Benjámin Netanjahu miniszterelnök ígéretével, miszerint nem annektálja Júdea és Szamária (Ciszjordánia) egyes részeit.

Rijád jelezte, hogy mit kér az Izraellel való kapcsolatok rendezéséért cserébe

Hatalmas kéréseket fogalmazott meg Szaúd-Arábia Washington és Jeruzsálem felé.

A New York Times szerint kevéssé valószínű, hogy a jelenlegi izraeli kormány jelentős engedményeket tenne a palesztinoknak.

Amerikai tisztviselők beszéltek a szaúdi kollégáikkal egy olyan izraeli egységkormány megalakításának lehetőségéről is, amely eltávolítaná a „szélsőségesebb elemeket”. A The New York Times értesülései szerint a Biden-kormányzat már tárgyalt az izraeli ellenzék vezetőivel is, hogy beleegyeznének-e abba, hogy Benjámin Netanjahu miniszterelnökkel együtt dolgozzanak a Szaúd-Arábiával való kapcsolatok normalizálásán.

Izrael fő ellenzéki pártjai ugyanakkor elutasították, hogy csatlakozzanak a Netanjahu vezette kormányhoz.

A Nemzeti Egységpárt vezetője, Beni Ganz egyszer már beleegyezett, hogy a koronavírusjárvány idején a nemzeti érdekekre hivatkozva Netanjahu kormányának tagja legyen, de Netanjahu hamar felrúgta a koalíciós megállapodásukat, ami egy sor előrehozott választáshoz vezetett.

Még idén izraeli-szaúdi békemegállapodást akar intézni Biden

Amerika komoly diplomáciai lépéseket igyekszik tenni még az elnökválasztási kampány tényleges beindulása előtt.