Még idén izraeli-szaúdi békemegállapodást akar intézni Biden

A Fehér Ház a következő hat-hét hónapban komoly diplomáciai lépéseket akar tenni egy szaúdi-izraeli békemegállapodás érdekében, mielőtt az elnökválasztási kampány felemészti Joe Biden elnök napirendjét – mondta két, az ügyet ismerő amerikai tisztviselő szerdán az Axiosnak .

Bármilyen, az Egyesült Államok által közvetített normalizációs megállapodás Szaúd-Arábia és Izrael között valószínűleg magában foglalja majd az amerikai-szaúdi kapcsolatok javítását és az amerikai kormányzat kézzelfogható teljesítményekből álló csomagját.

Egy ilyen megállapodás népszerűtlen lehet a demokraták körében a szaúdiakkal a Washington Post kolumnistája, Dzsamal Khashoggi meggyilkolása miatt kialakult feszültségek miatt, ugyanakkor történelmi áttörést jelenthet a közel-keleti béke szempontjából, és dominóhatásként több arab és muszlim többségű ország normalizálná a kapcsolatokat Izraellel.

Jake Sullivan, a Fehér Ház nemzetbiztonsági tanácsadója a múlt héten Dzsiddában találkozott Mohammed bin Szalmán szaúdi koronaherceggel, ismertebb nevén MBS-szel, és egyebek mellett a szaúdi-izraeli normalizáció lehetőségéről tárgyaltak – közölték az amerikai tisztviselők.

A találkozó után a Fehér Ház közel-keleti ügyekért felelős vezetője, Brett McGurk és Biden vezető tanácsadója, Amos Hochstein Jeruzsálembe utazott, és tájékoztatta Benjámin Netanjahu miniszterelnököt.

A két amerikai tisztségviselő szerint Sullivan közölte MBS-szel, hogy az Egyesült Államok szerint van lehetőség arra, hogy az év végéig megszülessen a szaúdi-izraeli megállapodás.

MBS azt mondta, hogy nem akar több apró lépést tenni az Izraellel való kapcsolatok felmelegítése felé, hanem ehelyett egy nagy csomagra törekszik, amely olyan amerikai eredményeket tartalmaz, mint például a szorosabb katonai együttműködés

– mondta az egyik amerikai tisztviselő.

Izrael és Gáza — Hogyan lehet együtt élni egy megoldhatatlan problémával?

Az IDF-nek nincs lehetősége arra, hogy hagyományos katonai módon legyőzze a terroristákat, így Izrael egy lényegében megoldhatatlan problémával él együtt.

Szaúd-Arábia washingtoni nagykövetsége nem válaszolt a cikkel kapcsolatos konkrét kérdésekre.

A Nemzetbiztonsági Tanács szóvivője azt mondta, hogy a Fehér Ház „nem kommentálja a magánjellegű diplomáciai megbeszélések tartalmát”.

„Az Egyesült Államok teljes mértékben elkötelezett az Ábrahám-megállapodások megerősítése és kiterjesztése, valamint Izrael közel-keleti integrációjának támogatása mellett”

– tette hozzá a szóvivő.

„Ez a terület az elkövetkező időszakban folyamatos hangsúlyt kap, mivel egy integráltabb, virágzóbb és stabilabb régiót szeretnénk elérni, amely hosszú távon szolgálja partnereink és az Egyesült Államok érdekeit”.

Szaúd-arábiai látogatása előtt Sullivan Washingtonban beszélt, és elmondta, hogy az USA továbbra is azon dolgozik, hogy célul tűzzék ki az Izrael és Szaúd-Arábia közötti kapcsolatok normalizálását célzó megállapodást.

„Végső soron a teljes normalizáció elérése az Egyesült Államok deklarált nemzetbiztonsági érdeke. Ezzel kapcsolatban egyértelműek voltunk”

– mondta a Reuters által idézett nyilatkozatában.

„Most annak jeleként, hogy mennyire komolyan vesszük a kérdést és hogy mennyire összpontosítunk erre, nem fogok többet mondani, nehogy felborítsam az ebben a kérdésben tett erőfeszítéseinket” – tette hozzá.

Izraelről évek óta azt beszélik, hogy a színfalak mögött kapcsolatokat ápol Szaúd-Arábiával, de a szaúdiak hevesen cáfolták ezeket a híreszteléseket.

Benjamin Netanjahu miniszterelnök világossá tette, hogy célja egy olyan békemegállapodás elérése Szaúd-Arábiával, amely „ténylegesen véget vetne az arab-izraeli konfliktusnak”.

Szaúdi tisztviselők azonban többször is kijelentették, hogy egy palesztin állam, amelynek fővárosa Kelet-Jeruzsálem lenne, előfeltétele annak, hogy Szaúd-Arábia normalizálja kapcsolatait Izraellel.

Ravid beszámolója szerint a Szaúd-Arábiával kötött bármilyen megállapodás valószínűleg tartalmazni fog egy „palesztin komponenst”, amelybe Izraelnek bele kell egyeznie. Nem világos, hogy a szaúdiak és az USA mit fognak kérni, és hogy Netanjahu kormánya meddig megy el az alku érdekében.

Közel már az izraeli-szaúdi béke? – Jeruzsálemben áttörést remélnek

Washington „keményen dolgozik” az Izrael és Szaúd-Arábia közötti kapcsolatok normalizálásán.