A Knesszet elfogadta az „ésszerűségi teszt” eltörlését

Az országot felkavaró és a társadalmat megosztó, hetekig tartó tüntetések és tömeges lakossági ellenállás után a Knesszet véglegesen jóváhagyta azt a törvényt, amely megakadályozza, hogy a bíróságok felülvizsgálják a kormány és a miniszterek döntéseinek ésszerűségét. Ez az első jelentős törvényjavaslat, amelyet a kormány igazságügyi reformja keretében elfogadtak.

A Times of Israel beszámolója szerint a törvényjavaslatot 64 igen és 0 nem szavazattal fogadták el, az ellenzéki képviselők tiltakozásul bojkottálták a törvényjavaslat zárószavazását.

A Knesszetben több utolsó pillanatban tett kísérlet a törvény módosítására vagy az ellenzékkel való szélesebb körű eljárási kompromisszumra irányuló kísérlet is kudarcot vallott, és két, egy szakszervezeti vezető és az elnök által javasolt kompromisszumos keretet is elutasítottak.

A jogszabály egyoldalú enyhítésére irányuló ötletek sora, amelyeket Benjamin Netanjahu miniszterelnök és a koalíció legfontosabb vezetői még akkor is megvitattak, amikor a Knesszet a szavazásra készült, szintén nem vezetett eredményre.

A szavazásra a vasárnap reggel kezdődött, csaknem 30 órás folyamatos vitát követően került sor.

Ez idő alatt több százezer tüntető vonult az utcára a politikai hatalom bírósági ellenőrzésének korlátozásáért és ellene egyaránt.

A törvény szövege szerint a bíróságoknak tilos bármilyen ellenőrzést gyakorolniuk a kabinet és a miniszterek döntéseinek „ésszerűségét” illetően.

Bezalel Smotrich pénzügyminiszter üdvözölte a törvény elfogadását, mondván, hogy „az utolsó pillanatig mindent megtettünk, de az ellenzék sajnos ellenezte a kompromisszumot”.

Benjamin Netanjahu miniszterelnök is elhagyta a plenáris ülést a szavazás alatt, miután a törvény mellett tette le a voksát.

A BBC leírta, hogy a rendőrség vízágyúkat vetett be és letartóztatott tüntetőket az izraeli parlament előtt a reformokról szóló kulcsfontosságú szavazás előtt.

Hétfőn mintegy 150 nagyvállalat, köztük bankok is sztrájkolnak tiltakozásul.

Min folyik a nagy vita az izraeli igazságügyi reform körül?

Az izraeli igazságügyi reform oka, hogy a bírói hatalom, különösen a Legfelsőbb Bíróságé egyértelműen annyira túlterjeszkedett, amire más demokratikus országokban nincs példa.