A legtöbb izraeli egységkormányt akar

A Maagar Mochot Intézet által végzett és az Israel Hayom által közzétett friss felmérés szerint számos izraeli támogatja az egységkormány megalakítását.

A felmérés szerint az izraeliek 35 százaléka szeretne egységkormányt, 29 százalékuk a jelenlegi kormányhoz hasonló, teljesen jobboldali kormányt, 27 százalékuk pedig balközép kormányt szeretne.

A felmérés azt is vizsgálta, hogy az izraeliek hogyan értékelik a jelenlegi kormány teljesítményét egy sor kérdésben.

A megélhetési költségek kérdésében a megkérdezettek 79%-a adott negatív értékelést a kormánynak, 13% sem pozitívan, sem negatívan, és mindössze nyolc százalékuk nyilatkozott pozitívan.

Még a jobboldali szavazók körében is a Likud-szavazók 66%-a és az Egyesült Tóra Judaizmus szavazóinak 67%-a adott negatív értékelést a kormánynak ebben a kérdésben.

Az izraeli társadalom megosztottságának kérdésében a megkérdezettek 75 százaléka adott negatív értékelést a kormánynak, míg mindössze 10 százalékuk látja kedvezőnek a kormány teljesítményét ebben a kérdésben. A válaszadók 15%-a semlegesen állt a kérdéshez.

Az izraeli védelmi miniszter egységkormányt akar – a vallásos cionisták nélkül

Joáv Gallant teljesen átrendezné az izraeli kormánykoalíciót.

A megkérdezettek 64%-a negatív értékelést adott a kormánynak az igazságügyi reform kérdésének kezelését illetően, 13% semlegesen nyilatkozott, és 23% helyeselte a kormány lépéseit. A koalíciós szavazók azonban magasabb értékelést adnak a kormánynak: a Likud szavazóinak 44%-a, a Vallásos Cionizmus párt és az Ocma Jehudit szavazóinak 64%-a, a Sász szavazóinak 71%-a helyesli a kormány álláspontját a kérdésben.

Az Egyesült Tóra Judaizmus párt szavazóinak fele nem helyesli, ahogyan a kormány az igazságügyi reform kérdését kezeli, főként azért, mert a koalíció nem terjesztett elő olyan jogszabályt, amely lehetővé tenné a jesivákban tanulóknak, hogy elhalasszák a katonai szolgálatot.

Az állami intézményekbe vetett közbizalom kérdésében az IDF-ben bíznak a legtöbben, az izraeliek 73%-a.

Ezzel szemben 60%-uk alacsony bizalmat fejezett ki a kormány, a Knesszet (57%) és az izraeli rendőrség (47%) iránt.

Az izraeliek megosztottak a Legfelsőbb Bíróságba vetett bizalmuk mértékét illetően: 40% bizalmatlan a bírósággal szemben, 35% pedig bízik az intézményben. A Legfelsőbb Bíróságba vetett bizalom mértéke a koalíciós szavazók körében volt a legalacsonyabb, és az ellenzéki szavazók körében a legmagasabb.

Közvélemény-kutatás: az izraeliek többsége polgárháborútól tart

Egy új közvélemény-kutatás szerint sok izraeli gondolkodik Izrael elhagyásán.