Indián törzsfőnök kéri vissza a Ben&Jerry’s „lopott földön” épített központját

A Ben & Jerry’s jégkrémóriás központjának vezetője szerint egy őslakos amerikai törzs, amely annak az indián nemzetségnek leszármazottja, amely eredetileg uralta a vermonti földet, amelyen a Ben & Jerry’s központja található, szeretné visszavenni területet, miután a vállalat nyilvánosan lépett fel az „ellopott” földek visszaszolgáltatása mellett — írja a Newsweek.

Don Stevens, a Coosuk Abenaki Nemzet Nulhegan Band of The Coosuk Abenaki Nation főnöke – egyike a Vermontban elismert négy Abenaki törzs származottainak – a Newsweeknek azt mondta, hogy „mindig is érdekeltek volt abban, hogy visszaszerezzék földjeik irányítását”, de a vállalat még nem kereste meg őket.

Ez azután történt, hogy a fagylaltgyártó céget megkérdezték, mikor adja fel a vermonti Burlingtonban működtetett székhelyét – amely az Egyesült Államok területének egy olyan részén fekszik, amely a gyarmatosítás előtt az abenaki nép fennhatósága alatt állt.

„Az Egyesült Államokat őslakosoktól ellopott földön alapították”

– írta a vállalat a Függetlenség napja előtt kiadott közleményében. „Idén elkötelezzük magunkat, hogy visszaadjuk azokat.”

A közlemény hozzátette, hogy a „földet vissza” mozgalom célja „annak biztosítása, hogy az őslakosok ismét irányíthassák azt a földet, amelyet közösségeik évezredek óta otthonuknak neveznek”, ám a vállalat nyilatkozata javarészt a dél-dakotai lakota törzsektől való földfoglalásra gondolt.

A történelmi törzsi földek elismerése vitatott téma, amely az amerikai őslakosok követeléseit – akiknek ősei erőszakos üldöztetésnek és kitelepítésnek voltak kitéve – állítja szembe egy modern, megszilárdult határokkal rendelkező nemzet status quójával.

Míg egyesek szerint a gyarmatosított ősi földeket legalább részben vissza kellene adni, mások szerint lehetetlen eldönteni, hogy a történelem során a különböző csoportok közül melyiknek kellene visszaadni a földet.

A térképek azt mutatják, hogy az abenakik – egy több törzsből álló szövetség, amely egy rivális törzsi szövetség ellen egyesült – olyan területet uraltak, amely délen Massachusetts északi határától, északon a kanadai New Brunswickig, nyugaton pedig a Szent Lőrinc folyótól a keleti partig terjedt.

Ezzel a Ben & Jerry’s központja, amely egy Burlington déli részén található üzleti negyedben található, ennek a történelmi területnek a nyugati részén helyezkedik el.

„Mindig is azért küzdöttünk, hogy visszaszerezzük a földjeink feletti irányítást és lehetőségeket biztosítsunk közösségeink felemelkedéséhez”

– mondta Stevens, amikor arról kérdezték, hogy a Nulhegan Abenaki Törzs szeretné-e, ha az ingatlant az őslakosoknak adnák át.

Bár a törzsfőnök elmondta, hogy a törzset „nem keresték meg a Ben & Jerry’s részéről semmilyen földvisszaszolgáltatási lehetőséggel kapcsolatban”, hozzátette:

„Ha és amikor megkeresnek minket, sok megbeszélésre lesz szükség, hogy meghatározzuk a legjobb utat minden érintett számára”.

A Ben & Jerry’s még nem reagált nyilvánosan a felhívásra, hogy visszaadja a földet, amelyen a központja található.

A jelenleg a kanadai Montreal közelében élő abenakiak szóvivője a Newsweeknek elmondta, hogy törzsi tanácsuk e heti ülésük után nyilatkozik majd az ügyben.

A Newsweek csütörtökön e-mailben megkereste a Missiquoi Abenaki Nation of Missiquoi és az Elnu Abenaki Tribe – mindkettő Vermontban elismert – törzset is, hogy kommentálják a hírt. A másik államilag elismert törzs, a Koasek Traditional Band of the Koas Abenaki Nation elérhetőségét még nem sikerült megtalálni.

A történelmi feljegyzések szerint az abenakik a 16. században kezdtek kereskedni az európai telepesekkel, de a népességüket az óvilágból beszivárgó betegségek tizedelték. A szövetség a francia gyarmatosítókkal szövetkezett az angol telepesek ellen a növekvő területi vitákban, mielőtt sokan az angoloktól elszenvedett sorozatos vereségek után a mai Kanada területére menekültek.

A Ben & Jerry’s  esete a fentiek mellett azért is irónikus, mert a fagylaltcég nagy felháborodást keltett tavaly, amikor be akarta szüntetni termékei forgalmazását a „vitatott izraeli területeken”, azaz Júdeában és Szamáriában.

Részvényesek perelnek a Ben & Jerry’s júdea-szamáriai bojkottja miatt

Az amerikai részvényesek szerint az Unilever rosszul kezelte a Ben & Jerry’s azon döntését, hogy nem árul több jégkrémet izraeli „vitatott területeken”.