A Ben és Jerry „támogatja Izraelt”, de mindenesetre elutasítja az „illegális megszállást”

A Ben & Jerry’s zsidó alapítói szerdán a ciszjordániai települések bojkottálása mellett foglaltak állást, „a vállalat 43 éves történelmének egyik legfontosabb döntésének” nevezve azt — írja a Times of Israel.

Bennett Cohen és Jerry Greenfield, akik évtizedekkel ezelőtt eladták a céget, és nem ellenőrzik annak működését, a New York Times-ban megjelent véleménycikkükben azt írták, hogy

támogatják Izraelt, de ellenzik Ciszjordánia „illegális megszállását”.

Fenntartották, hogy a korábbi cégük által hozott döntés „nem Izrael elutasítása. Hanem az izraeli politika elutasítása, amely fenntartja az illegális megszállást, amely akadályozza a békét és sérti a megszállás alatt élő palesztin nép alapvető emberi jogait”.

Az izraeli vezetők tomboltak a cég és tulajdonosa ellen a július 19-i döntés miatt, amely szerint megszakítja a kapcsolatot izraeli gyártójával és forgalmazójával, és 2022 végétől megszünteti az értékesítést a zöld vonalon túl antiszemitának és a terrorizmus egyik formájának nevezve azt. Nem világos, hogy a Ben and Jerry’s termékek az említett dátum után is kaphatók lesznek-e Izraelben.

Cohen és Greenfield dicséretesnek nevezte, hogy egy progresszív értékeket valló vállalat meghozta a Ben & Jerry’s döntését megjegyezve, hogy a településbojkott az ilyen irányú állásfoglalások hosszú sorának csak egy része.

„Bár kétségtelenül tudta, hogy a válasz gyors és erőteljes lesz, a Ben & Jerry’s megtette a lépést, hogy üzletét és működését progresszív értékeihez igazítsa” – írták, hozzátéve, hogy

a bojkottot „nem Izrael-ellenesnek, hanem a békepártiság hosszú történelmének részeként kell tekinteni”.

Megvédték továbbá a vállalatot, amely az Unilever vermonti székhelyű leányvállalata az antiszemitizmus vádjával szemben, és azt is megjegyezték, hogy nem támogatták kifejezetten az Izraelt célzó Bojkott-, Tőkekivonási és Szankciós (BDS) mozgalmat.

„Az, hogy támogatjuk a vállalat döntését, nem ellentmondás, és nem is antiszemita” – írták. „Sőt,

úgy véljük, hogy ez a cselekedet az igazságosság és az emberi jogok, a judaizmus alaptételei előmozdításának tekinthető és tekintendő. Izrael Állam zsidó támogatóiként alapvetően elutasítjuk azt a felfogást, hogy antiszemitizmus lenne megkérdőjelezni Izrael Állam politikáját”.

„Az Izrael demokratikus határain kívüli értékesítés leállításáról szóló döntés nem Izrael bojkottja. A Ben & Jerry’s nyilatkozata nem támogatja a BDS mozgalmat” – írták.

Izraeli tisztviselők ostorozták a Ben & Jerry’s-t. Jáir Lapid külügyminiszter szerint a fagylaltgyártó cég „beadta a derekát az antiszemitizmusnak”, Jichák Herzog elnök pedig „a terrorizmus egy formájának” nevezte a bojkottot.

Gilad Erdan, Izrael amerikai nagykövete több mint 30 olyan amerikai állam kormányzójához fordult, ahol az elmúlt években BDS-ellenes törvényeket fogadtak el, és arra kérte őket, hogy a Ben & Jerry’s-t és anyavállalatát, az Unilevert szankcionálják, ahogyan azt a törvények diktálják. Néhány állam már válaszolt is a felhívásra, és vizsgálja az ügyet.

Egy keddi jelentés részletezte az izraeli diplomáciai testület által tervezett kampány terveit, hogy az Egyesült Államokban és máshol is felkeltsék a közhangulatot a Ben & Jerry’s és az Unilever ellen. Az észak-amerikai és európai izraeli képviseleteknek küldött távirat utasítja a diplomatákat, hogy zsidó, Izrael-párti és evangélikus csoportokkal együttműködve tüntetéseket szítsanak a Ben & Jerry’s és az Unilever irodái előtt – jelentette a Walla News.

A diplomatáknak azt is mondták, hogy kérjenek az Unilever és a Ben & Jerry’s elleni tiltakozás megnyilvánulásait, például nyilatkozatokat, véleménycikkeket vagy közvetlen kapcsolatfelvételt „a vállalat kulcsfiguráival”. A tiltakozásokat aztán a diplomaták felerősítenék, hogy fokozzák a nyomást a vállalatokra a döntés visszavonása érdekében.

„Ki kell használnunk a döntés életbe lépéséig hátralévő 18 hónapot, hogy megváltoztassuk azt” – állt a táviratban a jelentés szerint, amelyet az Axios amerikai hírportál is közölt.

„A cél a fogyasztók, a sajtó, a közösségi média és a politikai nyomás aktivizálása hosszú távon az Unilever multinacionális vállalatra és a Ben & Jerry’s-re, hogy az párbeszédet eredményezzen a céggel”.

A Walla szerint a diplomatákat arra is bátorították, hogy lobbizzanak az amerikai állami tisztviselőknél, hogy használják a vitatott törvényeket, amelyek előírják számukra, hogy váljanak meg az Izraelt bojkottáló vállalatoktól. Florida, Texas, New York, New Jersey és Illinois állam tisztviselői bejelentették, hogy már vizsgálják, hogy meg kell-e válniuk az Unilevertől és a Ben & Jerry’s-től.

Miért védik a baloldali „progresszív” zsidók a Ben & Jerry’s-t?

A baloldal állításai ellenére nincs valódi különbség az Izraelt fenyegető antiszemita BDS-kampány és az olyan kampány között, amely csak a jeruzsálemi zsidókat akarja bojkottálni.