A zsidó világ többsége kiakadt a Ben & Jerry’s-re

Miután az angol Unilever tulajdonában álló Ben & Jerry’s bejelentette, hogy nem fogja árulni termékeit „a megszállt palesztin területeken” és felbontotta szerződését izraeli franchise partnerével, számos politikus, közéleti személyiség és fontos véleményformálók bírálták a gyártó lépését.

Érdekesség, hogy a központját Vermont államban működtető céget kér zsidó alapította, az Unilever általi felvásárlás után a vállalat látványosan baloldalra politizált. Amint arról a Neokohn is beszámolt, a legutóbbi gázai konfliktus idején például két hónapig felhagytak a kommunikációval, miután BDS aktivisták ostorozták a céget, hogy foglaljon állást a kérdésben.

Naftali Bennett izraeli miniszterelnök, a telepes mozgalom régi támogatója a Ben & Jerry’s lépését „Izrael bojkottjának” nevezte és azt mondta, hogy a fagylaltgyár „elhatározta, hogy Izrael-ellenes márkát csinál termékeiből.”

Benjamin Netanjahu ellenzéki vezető, korábbi miniszterelnök tegnap Twitter-üzenetében azt írta:

„Az izraeliek most már tudják, melyik fagylatot NE vásárolják.”

Az ügyben hallatta hangját Jair Lapid külügyminiszter is, aki szerint a Ben & Jerry’s lépése

„szégyenletes behódolás az antiszemitáknak, a BDS mozgalomnak és mindannak, ami rossz az Izrael-ellenes és zsidó-ellenes diskurzusban.”

Lapid felszólította az Egyesült Államokat, hogy tegyen lépéseket az ügyben, ugyanis az amerikai törvények tiltják, hogy az állam kapcsolatot tartson fenn olyan vállalatokkal, amelyek bojkottálják Izraelt.

Orna Barbivay, izraeli gazdasági miniszter látványos TikTok videóban dobja a szemétbe mélyhűtőjében található fagylaltot, Amichai Chikli, Likud-párti képviselő pedig azt írta Twitter oldalára:

„Ben & Jerry’s, rossz oldalt választottál.”

Jacob Kornbluh on Twitter: „Israeli cabinet minister @OrnaBarb does a TikTok throwing her @benandjerrys ice cream in the trash can pic.twitter.com/NTdwVx0W4M / Twitter”

Israeli cabinet minister @OrnaBarb does a TikTok throwing her @benandjerrys ice cream in the trash can pic.twitter.com/NTdwVx0W4M

A fagylaltóriás lépése miatt az amerikai zsidó szervezetek is felszólaltak, igaz, a baloldali  J Street például megvédte a vállalat döntését. A J Street szerint a Ben & Jerry’s „elvi és ésszerű különbséget tett az Izrael Államban folytatott kereskedelmi tranzakciók és az általa elfoglalt területen folytatott tranzakciók között”, és elmondta, hogy az „antiszemitizmus” kifejezés nem vonatkozik a vállalat tevékenységére.

A szintén baloldali New Israel Fund vezetője, Daniel Sokatch szerint sem problémás a Ben & Jerry’s döntése. Sokatch szerint a vállalat nem viselkedik antiszemitaként, amikor felfüggeszti értékesítését a „megszállt palesztin területeken”, hiszen azok „nem Izrael szuverén része.”

Szerencsére nem mindenkinek ment el teljesen az esze. Az amerikai Rágalmazás Elleni Liga (ADL) csalódottságának adott hangot a Ben & Jerry’s lépése kapcsán, a szervezet azt írta: „nem kell egyetérteni Izrael politikájával, de az ilyen veszélyes lépések aláássák Izraelt.”

A jobboldali Zionist Organization of America a Ben & Jerry’s termékek bojkottjára hívta fel a zsidókat világszerte, Ben Shapiro ismert konzervatív politikai szakértő pedig azt írta Twitter oldalára:

„Nos, azt hiszem a ti fagyitokat sem eszem többé.”

Ben Shapiro on Twitter: „Oh well. Guess I won’t be eating any more of your ice cream. https://t.co/PqCiGInMVa / Twitter”

Oh well. Guess I won’t be eating any more of your ice cream. https://t.co/PqCiGInMVa

A fagylaltgyártó lépésére az amerikai kóser szupermarketek is reagáltak, sorra száműzik polcaikról a cég termékeit.

Mostanra tényleg megbolondult az amerikai fagylaltgyártó

A Ben & Jerry’s fagylaltgyártó ma bejelentette, hogy megszűnteti termékeinek értékesítését „a megszállt palesztin területeken”.