Mostanra tényleg megbolondult az amerikai fagylaltgyártó

A Ben & Jerry’s, amerikai fagylaltgyártó, mely gyárral rendelkezik Izraelben is, ma Twitter oldalán bejelentette, hogy megszűnteti termékeinek értékesítését „a megszállt palesztin területeken”.

A fagylaltóriás közleményében a következőképpen fogalmazott:

„Úgy érezzük, hogy nincs összhangban az értékeinkkel, hogy a Ben & Jerry’s jégkrémet a megszállt palesztin területen értékesítsék. Halljuk és elfogadjuk a rajongóink és megbízható partnereink által velünk megosztott aggályokat is.”

A vállalat közleményében úgy fogalmaz:

„Hosszú távú partnerséget folytatunk licenc-partnerünkkel, aki Izraelben gyártja a Ben & Jerry’s jégkrémet és terjeszti azt a régióban. A változás miatt tájékoztattuk licenc-partnerünket, hogy nem hosszabbítjuk meg szerződésünket, amikor az a jövő év végén lejár.”

A cég megnyugtatta rajongóit, hogy a termék továbbra is kapható lesz Izraelben:

„Bár a Ben & Jerry’s-t már nem áruljuk a megszállt palesztin területeken, egy más jellegű megállapodás alapján Izraelben maradunk. Amint készen állunk, tájékoztatunk mindenkit a fejleményekről.”

A Ben & Jerry’s korábban is foglalkozott politikai kérdésekkel, a legutóbbi palesztin terror idején, amelyet a Gázát uraló Hámász folytatott a zsidó állam ellen, a cég felfüggesztette online kommunikációját, miután palesztinbarát aktivisták ellepték a társaság oldalait. A mostani fordulat minden bizonnyal az anyavállalat és az izraeli licenc-partner közötti feszültség lezárása.

Benjamin Netanjahu volt miniszterelnök Facebook posztjában kommentálta a Ben & Jerry’s lépését, mondván: „Most már tudjuk milyen fagylaltot NE vegyünk!”

Többen Ban & Jerry’s (betilt és Jerry) hashtaggel posztoltak az eseményről a közösségi oldalakon.

Izraeli cég is csatlakozott a nemzetközi Facebook-bojkotthoz

Az ADL kezdeményezéséhez számos nagyvállalat is csatlakozott, így az Unilever, a Coca Cola és sokan mások, első izraeli cégként pedig a Soda Stream.