Izraeli cég is csatlakozott a nemzetközi Facebook-bojkotthoz

Számos nagyvállalat, mint a Coca-Cola és a Starbucks is csatlakozott az amerikai Rágalmazás Elleni Liga (ADL) kezdeményezéséhez, hogy függesszék fel Facebook-hirdetéseiket. A vezető közösségi médiacég bejelentette, változtatásokat léptet érvénybe – írja az ABC News.

Az ADL olyan szervezetekkel, mint az NAACP (ez az afro-amerikaiak egyik legfontosabb polgárjogi szervezete) és a Colors of Change június 27-én közösen kezdeményezte, hogy bojkottálják a Facebookon közzétett hirdetéseket július hónapban. Javaslatukat azzal indokolták, hogy a Facebook szerintük „megengedi a rasszista, erőszakos és nem ellenőrzött forrásból származó híreket.”

Az ADL szerint a cég nem lép fel elég határozottan Donald Trump gyűlöletkeltő bejegyzései, valamint az álinformációk terjedése ellen sem.

A kezdeményezéshez néhány hét alatt számos nagyvállalat is csatlakozott, így a Unilever, a Ben and Jerry’s, a Verizon és sokan mások, első izraeli cégként a Soda Stream is. A lépésre a közösségi médiaóriás részvényeinek árfolyama pénteken 8%-ot zuhant.

Mark Zuckerberg Facebook alapító-vezetője pénteken jelentette be, hogy cége elkötelezett az iránt, hogy eltávolítsa az erőszakra buzdító posztokat, „függetlenül azok forrásától.” A cég közölte, internetes közösségi hálózatán a jövőben megjelöli a szabályzatát sértő hírértékű tartalmakat, továbbá szükség esetén az amerikai elnökválasztással kapcsolatos bejegyzéseket és politikai reklámokat is ellátja olyan linkekkel, amelyek hiteles információkat tartalmazó oldalakra mutatnak.

A Facebook egyik szóvivője megerősítette: az új intézkedések értelmében ma már ilyen, hiteles szavazási információkra mutató linkkel látnák el Donald Trump múlt havi, levélszavazatokról szóló bejegyzését is.

Trump akkor azt állította, hogy a levélszavazatok – amelyek széleskörű kiterjesztését a járványügyi helyzetre hivatkozva sokan szorgalmazzák – növelik a választási visszaélések kockázatát. Az üzenet a rivális Twitteren is megjelent, amely fel is hívta felhasználói figyelmét, hogy ellenőrizzék az ominózus bejegyzés valóságtartalmát.

Óriáscégek bojkottálják a Facebookot

Hiába jelentett be mélyreható változásokat a közösségi oldal feje, Mark Zuckerberg, további multinacionális vállalatok mellett a Coca-Cola és az Unilever is felfüggeszti a hirdetéseinek elhelyezését a Facebookon.

A Facebookot sokan bírálták az elmúlt hetekben azért, mert nem lépett fel az elnök lázító hangvételű posztjaival szemben.

Mark Zuckerberg, a Facebook vezérigazgatója leszögezte: az új szabályozás alól a politikusok sem jelentenek kivételt. Zuckerberg hozzátette:

a jövőben letiltják mindazokat a rasszista és diszkriminatív hirdetményeket, amelyek valamely faji vagy vallási hovatartozás, szexuális orientáció vagy bevándorlói státusz alapján megnevezett csoportot mások biztonságát vagy egészségét veszélyeztető fenyegetésként tüntetnek fel.

A rendőri brutalitás következtében május 25-én elhunyt fekete férfi, George Floyd halálát követően amerikai polgárjogi csoportok bojkottot hirdettek a gyűlöletkeltő reklámok ellen. Céljuk az volt, hogy a félretájékoztatás és a gyűlöletbeszéd elleni fellépésre szorítsák az online platformokat.

A Facebook és a Twitter részvényárfolyama is esett azt követően, hogy az Unilever – az amerikai elnökválasztás kampányában tapasztalt megosztásra és gyűlöletkeltésre hivatkozva – bejelentette, az év hátralévő részében felfüggeszti hirdetéseit a szóban forgó felületeken. A reklámbojkotthoz eddig több mint 90 hirdető csatlakozott a Sleeping Giants nevű aktivistacsoport szerint.

A Coca-Cola is jelezte, hogy július 1-jétől legalább 30 napig felfüggeszti hirdetéseit a közösségi médiában. A Facebook egyik legnagyobb ügyfele, a Procter&Gamble szerdán azt ígérte, hogy felülvizsgálja az online platformokat, ahol hirdet, és felfüggeszti együttműködését azokkal, ahol gyűlöletkeltő tartalmakat talál.

Összeugrottak az amerikai zsidó szervezetek a tüntetések megítélésében

Miután a ZOA elnöke „zsidógyűlölő, fehérgyűlölő, Izrael-gyűlölő, konzervatív fekete-gyűlölő, erőszakot támogató, Soros által pénzelt gyűlölködők veszélyes, szélsőséges csoportjának” nevezte a Black Lives Matter mozgalmat.