Óriáscégek bojkottálják a Facebookot

Hiába jelentett be mélyreható változásokat a közösségi oldal feje, Mark Zuckerberg, további multinacionális vállalatok mellett a Coca-Cola és az Unilever is felfüggeszti a hirdetéseinek elhelyezését a Facebookon.

Bár úgy tűnik, az új idők szelét megérezve előre akart menekülni, és péntek este változásokat jelentett be Mark Zuckerberg, óriáscégek is csatlakoztak a közösségi oldalon terjedő gyűlöletbeszéd ellen indított bojkotthoz. Az akciót az Egyesült Államok legismertebb, antiszemitizmus és rasszizmus ellen küzdő szervezete, az Anti-Defamation League (ADL) hirdette, mert szerintük a cég nem lép fel elég határozottan Donald Trump gyűlöletkeltő bejegyzései, valamint az álinformációk terjedése ellen – adta hírül a hvg.hu.

Az ADL arra buzdítja a cégeket, hogy ne hirdessenek se a közösségi oldalon, se pedig a szintén a Facebook tulajdonában álló Instagramon.

A kezdeményezéshez először még csak kisebb cégek csatlakoztak, de a helyzet hamar komollyá vált, miután az amerikai telekommunikációs óriás, a Verizon után a Coca-Cola és az Unilever is az akció mellé állt. Ez utóbbi távolmaradása különösen érzékenyen érintheti a Facebookot, hiszen a brit-holland fogyasztási cikkeket gyártó multinacionális vállalat a világ legnagyobb hirdetői közé tartozik. Az új csatlakozók között ott van a Honda és a Hershey csokoládé is – emlékeztet a hvg.hu írása.

A bejelentés miatt a Facebook részvényei 7 százalékot zuhantak a tőzsdén.

Mark Zuckerberg még az Unilever döntése előtt, pénteken komoly változásokat jelentett be az adatkezelésben. Ígéretet tettek arra, hogy a Twitter gyakorlatához hasonlóan megjelölik majd azokat a posztokat, melyek sérthetik az irányelveiket, de hírértékük miatt az oldalon maradhattak. Létrehoznak továbbá egy választási információs oldalt, és az oda vezető linket pedig közzéteszik minden választással kapcsolatos hír mellett. Azokat a posztokat pedig, melyek erőszakhoz vezethetnek, vagy embereket foszthatnak meg szavazati joguktól, minden esetben el fogják távolítani – ismerteti a közösségi oldal döntését a hvg.hu összefoglalója.

Trump hadat üzent a Twitternek, a Facebooknak és a Google-nak

Az amerikai elnök szerint a közösségi platformokat működtető vállalatoknak „ellenőrizetlen hatalmuk van a cenzúrához”.