Összeugrottak az amerikai zsidó szervezetek a tüntetések megítélésében

Zsidógyűlölő, fehérgyűlölő, Izrael-gyűlölő, konzervatív fekete-gyűlölő, sorosista szélsőségesek csoportja – mondta az Amerikai Cionista Szövetség vezetője a Back Lives Matters mozgalomra, míg sokan mások kiállnak a tüntetők mellett. A szembenállás mögött, a háttérben hatalmi harc is húzódik a zsidó szervezetek között – írja a JTA zsidó hírügynökség.

Számos zsidó szervezet szerte az Egyesült Államokban közleményeket adott ki a rasszizmus elutasításáról az elmúlt héten, az Amerikai Cionista Szövetség (Zionist Organization of America, ZOA), amely a Cionista Világszervezet elnöke egy egészen más megközelítésből kommentálta a Geogre Floyd halálát követő eseményeket.

„A Black Lives Matter mozgalom egy zsidógyűlölő, fehérgyűlölő, Izrael-gyűlölő, konzervatív fekete-gyűlölő, erőszakot támogató, Soros által pénzelt gyűlölködők veszélyes, szélsőséges csoportja”

Mort Klein, a ZOA elnöke írta ezt a Twitteren szombaton.

Morton Klein on Twitter: „I urge the SPLC to immediately put BlackLivesMatter on their list of hate groups. BLM is a Jew hating, White hating, Israel hating, conservative Black hating, violence promoting, dangerous Soros funded extremist group of haters. https://t.co/NdXztGlG2u / Twitter”

I urge the SPLC to immediately put BlackLivesMatter on their list of hate groups. BLM is a Jew hating, White hating, Israel hating, conservative Black hating, violence promoting, dangerous Soros funded extremist group of haters. https://t.co/NdXztGlG2u

A BLM-mozgalmat elítélő nyilatkozat fordulópont lehet a ZOA tagságára nézve az amerikai zsidó szervezetek nemzeti koalíciójában. Már hetekkel ezelőtt az egyik tagszervezet hivatalos panaszt nyújtott be a ZOA kizárása érdekében. Klein mostani nyilatkozata úgy tűnik, csak erősíteni fogja a liberálisokat, hogy támogassák a kizárást.

A konfliktus különösen megterhelő időszakban jött a Jelentős Amerikai Zsidó Szervezetek Elnökeinek Konferenciája (Conference of Presidents of Major American Jewish Organizations) életében – írja a JTA. A cikk szerint ez az egyik utolsó olyan hely a zsidó világban, ahol a különböző politikai oldalon álló csoportok közösen küzdenek az amerikai zsidóságért.

A csoport tagjai évtizedekig közösen küzdöttek Izrael érdekében az amerikai politikában, Donald Trump elnök tevékenységének megítélése azonban növelte a feszültséget a csoportok között az elmúlt években – néha éppen Klein és a vihart kavaró megjegyzései miatt.

A hallgatás többé már nem opció Klein és a ZOA ügyében – mondta a JTA-nak Rick Jacobs rabbi, a Reform Judaizmus Szövetség elnöke, az elnökök konfereciájának egyik legjelentősebb tagja.

„Nézeteivel minket is belekevert az iszlamofóbiájába, a rasszizmusába, meg kell állítani” – jelentette ki a ZOA tagságával kapolatban Jacobs rabbi.

Megjegyezte, a zsidó szervezetek a legszélesebb szolidaritással viszonyulnak az afroamerikai tüntetésekhez, amelyek május 25-én kezdődtek Geroge Folyd megölésével.

„Mi, a zsidó közösségben kiállunk és harcolunk szövetségeseinkkel egy egyenlőbb társadalom érdekében, és ezek a Twitter-bejegyzések éppen az ellenkezője annak, mint amit a közösségünk képvisel. A Black Lives Matter a középpontjában van az ország eddigi egyik legkritikusabb igazságért folyó harcának”

– nyilatkozta Rick Jacobs.

Mort Klein fotó: ZOA

Mort Klein elutasítja, hogy rasszista lenne, és fontosnak nevezte, hogy emlékeztessék az amerikaiakat, ahogy ő fogalmaz, a Black Lives Matter Izrael-ellenes hozzáállására, amikor a mozgalom épp elismertséget szerez magának a tüntetések hatására.

„Növelik a hitelességüket, majd Izrael ellen fordulnak. Izraelt támogató aktivistaként nem kéne aggódnom a BLM növekvő népszerűsége miatt?

– idézi a cikk Kleint.

2016-ban, a Mozgalom a Fekete Életért, csoportok egy szövetsége szerte az országból elfogadott egy olyan platformot is, amely támogatta a BDS-mozgalmat, az izraeli áruk bojkottját, valamint népírtással vádolta Izraelt. A mostani tiltakozás Izrael-párti támogatói ugyanakkor úgy vélik, hogy hiba összekeverni a BLM-mozgalmat a szélesebb tüntetésekkel az afroamerikaiakat érő rendőri gyilkosságok és a raszizmus ellen.

Az Elnökök Konferenciája hamarosan tisztújítást tart, a JTA szerint részben a választási harc része a feszültség fokozódása és a kizárási eljárások kezdeményezése. A Klein vezette szervezet is kezdeményezte annak a szerveztnek a kizárását, amely az ő kizárásukat kérte.

Zsinagóga-gyalázással folytatódott a lázongás Amerikában

A rendőri brutalitás ellen indult, erőszakba torkolló tüntetéssorozat továbbra is feszültségben tartja egész Amerikát.