Részvényesek perelnek a Ben & Jerry’s júdea-szamáriai bojkottja miatt

Az Unilevert szerdán beperelte egy amerikai részvényes, aki szerint a vállalat rosszul kezelte a vállalat Ben & Jerry’s egységének döntését, miszerint nem árul több jégkrémet Júdea-Szamáriában – írja a Reuters értesüléseire hivatkozva az Arutz7 izraeli hírportál.

A manhattani szövetségi bíróságon előterjesztett csoportos kereset szerint az Unilever helytelenül titkolta el a döntést annak bejelentése előtt, felismerve, hogy számos amerikai állam esetleg megválna az Izrael-ellenes bojkottot támogató vállalattól, mégis kiállt a döntés mellett, miután a hír nyilvánosságra került.

Az Unilever 2021. július 19-i ellentmondásos bejelentésével, miszerint leállítja a Ben & Jerry’s fagylalt forgalmazását Júdeában és Szamáriában, nagy felháborodást keltett.

Ben Cohen és Jerry Greenfield, a Ben & Jerry’s társalapítói, akik évekkel ezelőtt eladták cégüket az Unilevernek, ragaszkodtak ahhoz, hogy az Unilever döntése, miszerint nem árusít több fagylaltot Júdeában és Szamáriában, nem számít Izrael bojkottjának.

A fagylaltgyártó 2021. júliusi bejelentését követő hónapokban több állam is hadba lépett az Unilever ellen, köztük New York, Florida, New Jersey, Arizona, Texas és legutóbb Iowa. A szerdán benyújtott panasz megjegyzi, hogy e hét állam megvált a nyugdíjalapjainak Unileverben lévő befektetéseitől.

„Az alperesek jogellenes cselekedetei és mulasztásai következtében a felperesek jelentős veszteségeket szenvedtek el”

– áll a panaszban.

A pert egy michigani nyugdíjalap, a City of St. Clair Shores Police and Fire Retirement System (St. Clair Shores város rendőrségi és tűzoltósági nyugdíjrendszer) nyújtotta be.

Az Unilever nem válaszolt azonnal a megkeresésekre. Alan Jope vezérigazgató és az Unilever igazgatótanácsa szintén alperesekként szerepelnek a perben.

Újabb amerikai élelmiszergyártó monstrum engedett a BDS nyomásának

A General Mills feladja kelet-jeruzsálemi gyártóbázisát.