Ben & Jerry’s alapítók: Ez a telepesek bojkottja, nem Izraelé

„Feltétlenül támogatjuk Izrael létjogosultságát, de egy bizonyos politika ellen vagyunk” – mondja Ben Cohen; Jerry Greenfield hozzáteszi: Az antiszemitizmus vádja nem meglepő, de mégis fájdalmas – írja a The Times of Israel.

Egy vasárnap megjelent interjúban a Ben and Jerry’s alapítói azt mondták, hogy a vállalat közelmúltbeli döntése, miszerint nem árusít több terméket a telepeseknek, nem Izrael bojkottja.

„Úgy gondolom, hogy [a felháborodás] nagyrészt téves információkon alapul. Úgy gondolom, hogy a Ben and Jerry’s-t és az [anyavállalatot] Unilevert nagyrészt úgy jellemzik, hogy bojkottálják Izraelt, ami egyáltalán nem így van”

– mondta Jerry Greenfield az Axiosnak.

„Mindig is a kétállami megoldás mellett voltunk, [de] az izraeli kormány politikája az volt, hogy támogatta a telepeseket a megszállt területeken, amelyek egyre nehezebbé és nehezebbé teszik a tényleges kétállami megoldást”

– mondta Cohen.

„Nem úgy tekintek erre, mint pénz visszatartására. Csak nem akarjuk, hogy a fagylaltunkat a megszállt területeken árulják”

– mondta.

Greenfield és Cohen évtizedekkel ezelőtt eladta a céget, és nem ellenőrzik a működését, bár továbbra is részt vesznek a vállalatban.

A fagylaltgyártó cég júliusban bejelentette, hogy nem árusít többé termékeket a „megszállt palesztin területeken”, azaz feltehetően Ciszjordániában és Kelet-Jeruzsálemben. A lépésre azért kerül sor, mert a Ben & Jerry’s helyi franchise-zal kötött licencszerződése 2022 végén lejár, és nem hosszabbítják meg.

Az Unilever kijelentette, hogy reményei szerint továbbra is folytatni kívánja üzleti tevékenységét a tulajdonképpeni Izraelben, és hogy ellenzi a BSD-t, a bojkott, a leépítés és a szankciók mozgalmát.

Miért védik a baloldali „progresszív” zsidók a Ben & Jerry’s-t?

A baloldal állításai ellenére nincs valódi különbség az Izraelt fenyegető antiszemita BDS-kampány és az olyan kampány között, amely csak a jeruzsálemi zsidókat akarja bojkottálni.

Nem világos azonban, hogy a Ben & Jerry’s továbbra is kapható lesz-e Izraelben, amikor a tilalom jövő év végén hatályba lép, mivel az izraeli törvények tiltják az izraeli állampolgárok diszkriminációját a területeken.

Arra a kérdésre, hogy miért nem állítják le teljesen az Izraelbe történő értékesítést, ha nem értenek egyet a kormány politikájával, Cohen azonnal visszautasította az ötletet.

„Nos, én nem értek egyet az amerikai kormánnyal, de nem tudnánk leállítani az eladásokat az Egyesült Államokban. Szerintem rendben van, ha egy országgal kapcsolatban állunk, vagy ha egy ország állampolgárai vagyunk, és tiltakozunk az ország bizonyos intézkedései ellen”

– mondta Cohen.

„Hatalmas mértékben támogatjuk Izrael létjogosultságát, de egy bizonyos politika ellen vagyunk”

– mondta.

Mindkettőjüket megkérdezték az antiszemitizmus vádjáról, amellyel a bejelentés után szembesültek.

„Nem, nem lepődtem meg, amikor ez történt, és mégis, még mindig fájdalmas”

– mondta Greenfield.

„Megértem, hogy az emberek feldúltak. Ez egy érzelmi és nagyon fájdalmas kérdés sok ember számára.”

Több amerikai állam is összeakaszthatja a bajszát a Ben & Jerry’s-szel

Harminc amerikai államban tiltott a BDS mozgalommal való bármilyen kapcsolat.

Cohen erőteljesebb hangot ütött meg:

„Ez abszurd. Mi van, zsidóellenes vagyok? Én zsidó vagyok. A családom zsidó. A barátaim zsidók”.

Az üzletembereket arról is megkérdezték, hogy miért árulnak továbbra is fagylaltot az Egyesült Államok Georgia államában, ahol korlátozzák a választójogot, és Texasban, ahol nemrégiben abortuszellenes törvényt hoztak, és azt mondták, hogy bár ez megfontolandó, de a legfontosabb különbség az, hogy a településeket a nemzetközi jog szerint illegálisnak tekintik.

„A Ben & Jerry’s nyilvánosan támogatta az Occupy Wall Streetet, a Black Lives Mattert. De az évek során a vállalat továbbra is több fagylaltot ad el és virágzik”

– mondta Greenfield.

A múlt hónapban Arizona lett az első állam, amely a település bojkottjára válaszul az Unilevertől és a Ben & Jerry’s-től való megválást kezdeményezte.

Texas hivatalosan is felvette a Ben & Jerry’s-t és anyavállalatát, az Unilevert az Izraelt bojkottáló vállalatok listájára, ami egy újabb lépés az úton, hogy az állam mintegy 100 millió dollárt vonjon meg a vállalatoktól. A döntést az tette lehetővé, hogy a texasi bojkott-törvény tágan határozza meg Izraelt, amely magában foglalja az „általa ellenőrzött területeket” – azaz Ciszjordániát.

New Jersey már bejelentette, hogy követi a példáját, míg New York, Florida, Illinois, Maryland és Rhode Island hivatalos eljárást indított.

Mostanra tényleg megbolondult az amerikai fagylaltgyártó

A Ben & Jerry’s fagylaltgyártó ma bejelentette, hogy megszűnteti termékeinek értékesítését „a megszállt palesztin területeken”.