Újabb amerikai élelmiszergyártó monstrum engedett a BDS nyomásának

A General Mills amerikai élelmiszeripari óriásvállalat bejelentette, hogy a palesztinbarát aktivisták nyilvános nyomására eladja részesedését a Pillsbury fagyasztott élelmiszereket gyártó gyárában, a kelet-jeruzsálemi Átárot településen.

A General Mills kedden bejelentette, hogy teljes mértékben kivonul egy kelet-jeruzsálemi településen működő izraeli üzleti vállalkozásából, amit a palesztinbarát aktivisták az élelmiszeripari konglomerátum elleni kampányuk eredményeként ünnepeltek — írja a ynet.

A minnesotai székhelyű vállalat 2002 óta működtette a Pillsbury fagyasztott élelmiszereket gyártó üzemét az Átárot ipari övezetben, a Bodan Holdings izraeli befektetési csoporttal közös vállalkozásban. A vállalat közleményben közölte, hogy egy nagyobb nemzetközi befektetési stratégia részeként a vállalat többségi részesedését átfogja adni a Bodan-nak.

A General Mills közleménye nem tett említést a politikáról, és megjegyezte, hogy a vállalat már korábban is lépett az európai tésztaüzletágának eladása irányába.

A vállalat palesztinbarát aktivisták célkeresztjébe került, amióta felkerült az izraeli településeken üzleti tevékenységet folytató vállalatok 2020-as ENSZ-adatbázisába.

Éles vitákat váltott ki Bradley Cooper „zsidó orra”

A Netflix közzétette az első képeket a „Maestro”, Bradley Cooper Leonard Bernsteinről szóló életrajzi filmjének forgatásáról. Az orrprotézis nem aratott osztatlan sikert.

Az American Friends Service Committee, egy protestáns kvékerekhez kötődő aktivista szervezet, amely a „No Dough For The Occupation” (Nincs tészta a megszállásnak) elnevezésű kampányon keresztül sürgette a vállalatot, hogy szüntesse meg izraeli tevékenységét, nyilatkozatban vállalta magára a kivonulást.

„A General Mills kivonulása azt mutatja, hogy a nyilvános nyomás még a legnagyobb vállalatokra is hat”

– mondta Noam Perry, a csoport gazdasági aktivizmusért felelős csoportjának tagja a nyilatkozatban.

A lépés feleleveníti egy másik élelmiszeripari gyártó Izraellel kapcsolatos lépését: a Ben & Jerry’s fagylaltgyártó tavaly döntött úgy, hogy fagylaltjait nem árulja tovább „megszállt palesztin területeken”. Ebben az esetben a döntés kifejezetten politikai jellegű volt, mivel Izrael és a Hamász közötti halálos konfliktus nyomán született.

A visszahatás gyors volt, zsidó csoportok és több állam kormánya is felsorakozott, hogy ne csak a Ben & Jerry’s termékeit bojkottálják, hanem az anyavállalat, a brit multinacionális konglomerátum, az Unilever termékeit is, számos esetben BDS elleni törvényekre hivatkozva.

Ben & Jerry’s, avagy az új “manipulált” progresszív baloldali irányzat egyik arca?

Mit is képvisel az új progresszív bal oldali irányzat, amely őrült sebességgel seper végig a világon? Kik bújtak a béke jelképe mögé, kik manipulálják azt a progresszív bal oldalt, amely – jóhiszeműen- a békében és egyenlőségben “hisz/hinne”? Kollár Cynthia írása.