Éles vitákat váltott ki Bradley Cooper „zsidó orra”

Nemrég kerültek napvilágra azok a Maestro című film fogatásán készült képek amelyeken a világhírű karmestert, Leonard Bernsteint alakító Bradley Cooper látható, méghozzá tekintélyes, nem-eredeti orral. Az „átalakulás” komoly vitákat generált.

Sokan antiszemitizmust kiáltanak, amiért a színész-rendező Bradley Cooper ragaszkodott ahhoz, hogy Bernsteint „valósághű” orral mutassa be.

„Nincs okunk azt hinni, hogy a műorr viselése szándékosan antiszemita cselekedet”

– írta James Hirsh, a zsidó sportolókról szóló Menschwarmers podcast egyik házigazdája a Canadian Jewish Newsban.

„Cooper feltehetően egy általa csodált nagy zeneszerző életének feltárása iránt érdeklődik. A produkcióban több zsidó is részt vesz. A protézis pedig vitathatatlanul segít a hasonlóságban”

– fogalmazott Hirsh.

„Ugyanakkor az is tény, hogy Cooper már harmadszor alakít történelmi személyiséget a filmvásznon” – emelte ki a kommentátor, aki hozzátette

„Nem használtak protézist az Amerikai mesterlövész Chris Kyle vagy a Licorice Pizza Jon Petersének eljátszásához. Sőt, nem használt protézist az Elefántember eljátszásához sem a Broadwayn”.

NetflixFilm on Twitter: „From the set of MAESTRO. pic.twitter.com/y3qsYILk6P / Twitter”

From the set of MAESTRO. pic.twitter.com/y3qsYILk6P

Bár a színészek gyakran megváltoztatják külsejüket, amikor történelmi alakokat játszanak, évek óta gyakori beszélgetés tárgya, hogy Hollywoodban hány nem-zsidó alakít zsidó karaktereket – és milyen mértékben kellene azt megengedni.

A „zsidóarc” vita azonban tavaly új lendületet kapott, különösen azután, hogy Kathryn Hahn nem-zsidó színésznőre osztották a szókimondóan zsidó komédiapionír Joan Rivers szerepét (a sorozatot végül, ugyan nem ezen okból, de nem készítették el). Sarah Silverman komikus azzal került a címlapokra, hogy a podcastja egyik epizódjában szidta a szereposztást, mondván: „Most a reprezentáció kib.szottul számít”.

A Bernstein-életrajzi diskurzus 2018 óta különösen feszült, amikor Cooper és Steven Spielberg is versenyeztek a film megvalósításának jogaiért. Végül Bradley nem csak Spielberget előzte be, de a Jake Gyllenhaal és Cary Fukunaga színész-rendező párost is, hogy megszerezze a zenei jogokat a Bernstein-örökösöktől.

Amikor egy tavalyi interjúban a Bernstein-filmről beszélt, Gyllenhaal – aki Spielberghez hasonlóan zsidó származású – Bernstein zsidóságát említette érvként, amiért szerette volna eljátszani a szerepet.

„Az ember reméli, hogy elmesélheti azokat a történeteket, amelyeket szeret, és amelyek nagyon régóta a szívében vannak. És ez a történet, ez az ötlet, hogy eljátsszam Amerika egyik legkiemelkedőbb zsidó művészét és az identitásával való küzdelmét, 20 éve a szívemben volt. Ám néha ezek a dolgok nem jönnek össze”

– mondta Gyllenhaal a Deadline-nak.

A „Maestro” forgatása, amelyben Carey Mulligan Bernstein feleségét, Felicia Montealegre-t alakítja, ebben a hónapban kezdődött. A film valószínűleg 2023-ban kerül a mozikba.

A Spanyolországból kiűzött zsidókkal foglalkozik a Netflix új sorozata

A sorozat bemutatja a szefárd történelem drámai fejezetét.