Megvan ugyan a megoldás az izraeli fagyibalhéban, de nem örül mindenki

A nemzetközi nagyvállalat eladja a Ben & Jerry’s Izraelben lévő érdekeltségét a fagylaltgyártó izraeli franchise-partnernek.

A Ben & Jerry’s anyavállalata, az Unilever szerdán bejelentette, hogy eladja a márka termékeinek Júdeában és Szamáriában történő gyártási és forgalmazási jogát a fagylaltgyártó izraeli franchise-partnerének. Az eladás lehetővé teszi, hogy a márkát továbbra is héber és arab nevén gyártsák és árusítsák Júdeában és Szamáriában, véget vetve ezzel a közel egy éve tartó patthelyzetnek.

„Az Unilever arra használta az elmúlt évet, hogy meghallgassa az álláspontokat ebben az összetett és érzékeny kérdésben, és úgy véli, hogy ez a legjobb eredmény a Ben & Jerry’s számára Izraelben. A felülvizsgálat során több hónapon át tartó széleskörű konzultációt folytattunk, többek között az izraeli kormánnyal”

– áll az Unilever közleményében, melyet a Jewish News Syndicate ismertetett.

A Ben & Jerry’s 2021 júliusában jelentette be, hogy beszünteti fagylaltjainak értékesítését a „megszállt palesztin területeken”. A vállalat honlapján közzétett nyilatkozatában a fagylaltmárka azt írta, hogy úgy véli, „nem egyeztethető össze az értékeinkkel, hogy a Ben & Jerry’s fagylaltot a megszállt palesztin területeken árulják”.

A lépés széles körű elítélést váltott ki Izraelben, többek között Naftali Bennett miniszterelnök részéről, aki „súlyos erkölcsi hibának” nevezte a döntést.  2022. február 5-én Gideon Száár izraeli igazságügyi miniszter jóváhagyta a fagylaltgyártó és az Unilever Global szankcionálását a Ben & Jerry’s Izraellel kötött licencszerződés felbontásáról szóló döntéséért.

A lépés az Unilever számos részvényese szemében is népszerűtlen volt, akik közül az egyik 2022. június 15-én csoportos keresetet nyújtott be az Unilever ellen a New York-i szövetségi bíróságon. A kereset, amelyet a The City of St. Clair Shores Police and Fire Retirement System, egy michigani nyugdíjalap nyújtott be, azt állítja, hogy

az Unilever eltitkolta a Ben & Jerry’s igazgatótanácsának döntését, miszerint nem árulja termékeit az általa illegálisan Izrael által megszálltnak tartott területeken.

Bár a Ben & Jerry’s az Unilever százszázalékos tulajdonában lévő leányvállalat, független igazgatótanácsot tart fenn, amely a vállalat társadalmi küldetésére összpontosít.

Az Unilever szerdai közleményében azt írta, hogy a vállalat „teljes mértékben elutasítja a diszkrimináció vagy intolerancia minden formáját. Az antiszemitizmusnak nincs helye egyetlen társadalomban sem. Soha nem fejeztük ki támogatásunkat a BDS mozgalom iránt, és nem áll szándékunkban változtatni ezen az álláspontunkon”.

A Dove szappantermékek és más mindennapi háztartási cikkek gyártójaként ismert vállalat közölte, hogy büszke izraeli üzleti vállalkozásaira, amelyek mintegy 2 000 különböző hátterű embert foglalkoztatnak, és négy gyártóüzemet tartanak fenn.

A Ben & Jerry’s elégedetlenségét fejezte ki a döntéssel kapcsolatban, a következőket tweetelve:

„Tudomásul vesszük az Unilever bejelentését. Bár anyavállalatunk meghozta ezt a döntést, mi nem értünk vele egyet. Az Unilever megállapodása azt jelenti, hogy az izraeli Ben & Jerry’s az AQP tulajdonában és üzemeltetésében lesz. Cégünk a továbbiakban nem fog profitálni az izraeli Ben & Jerry’s-ből. Továbbra is úgy gondoljuk, hogy a Ben & Jerry’s értékeivel összeegyeztethetetlen, hogy fagylaltjainkat a megszállt palesztin területen áruljuk”

. Az Avi Zinger izraeli üzletember tulajdonában lévő American Quality Products (AQP) a Ben & Jerry’s fagylalt izraeli gyártója.

A Jewish Insidernek szerdán adott interjújában Zinger elmondta:

„Úgy gondolom, hogy az Unilever nagyon is elvi álláspontot képviselt, és felismerte, hogy fontos, hogy a Ben & Jerry’s fagylalt továbbra is elérhető legyen minden fogyasztó számára Izraelben, legyenek azok zsidók, palesztinok, zsidók, muszlimok vagy keresztények”.

A Ben és Jerry „támogatja Izraelt”, de mindenesetre elutasítja az „illegális megszállást”

A New York Timesban a fagylaltóriás alapítói szerint a települések bojkottjáról szóló döntés a cég 43 éves történetének egyik legfontosabb döntése volt, és visszautasítják az antiszemitizmus vádját.