Irán közzétett egy videót a kémkedésért őrizetbe vett két francia állampolgárral

Irán közzétett egy videót, amelyen két őrizetbe vett francia állampolgár látható, akiket kémkedéssel vádolnak az országban zajló tüntetések közepette.

Teherán a fejkendője nem megfelelő viselése miatt őrizetbe vett fiatal kurd nő, Mahsza Amini halála miatt kitört tiltakozásokat külföldi összeesküvésnek igyekszik beállítani, nem pedig helyi felháborodásnak.

Az állami IRNA hírügynökség által közzétett videón a májusban letartóztatott két francia állampolgár, Cécile Kohler és Jacques Paris látható, akik a francia Oktatási, Kulturális és Szakképzési Nemzeti Szövetség szakszervezeti tisztségviselői.

Irán, amely már régóta gyakorolja azt a taktikát, hogy a tárgyalásokon nyugati állampolgárok őrizetbe vételét alkualapként használja. A korábbi esetek során nem szolgáltatott nyilvános bizonyítékot a kémkedéssel kapcsolatos vádak alátámasztására.

A videofelvételek hasonlítanak más, Teheránban fogva tartott személyekkel készített videókra. Egy 2020-as jelentés szerint a hatóságok az elmúlt évtizedben legalább 355 kikényszerített vallomást mutattak be.

A mostani felvételeken az egyik francia, Cécile Kohler fejkendőt visel, és úgy írja le magát, mint „a francia külbiztonsági szolgálat (DGSE) hírszerzési és műveleti ügynöke”, aki partnerével együtt azért ment Iránba, hogy „előkészítsék a terepet a forradalomra és az iráni rendszer megdöntésére”. Szavai szerint sztrájkokat és tüntetéseket kellett pénzelniük, és szükség esetén akár fegyverrel is szembe kellett szállniuk a rendőrséggel.

Társa, Jacque Paris azt mondja: „a francia külbiztonsági szolgálat céljai között szerepel, hogy nyomást gyakoroljon az iráni kormányra”.
A klipek egy olyan dokumentumfilm részét képezik, amelyet az iráni állami televízió hamarosan bemutat, és amely azzal vádolja majd az őrizetbe vetteket, hogy készpénzt hoztak az országba, hogy szítsák a hatalommal szembeni eltérő véleményeket.

Franciaország nem reagált azonnal a videoklipek közzétételére. Májusban azonban a francia kormány követelte szabadon bocsátásukat, és elítélte az alaptalan letartóztatásokat.

A két francia iráni látogatása egybeesik a tanárok hónapok óta tartó, magasabb bérekért folytatott tüntetéseivel.

Eközben Iránt hetek óta tartó tüntetések rázzák meg a 22 éves Mahsza Amini halála miatt, aki a rendőrség őrizetében halt meg, miután az ország erkölcsrendészete őrizetbe vette.

A fiatal nő ügyén túlmutatóan számos demonstráló már az iráni vezetés ellen tüntet.

Mit tanulhatnak a nyugati feministák az iráni nőktől?

„Az iráni feminizmus kiállta az idő próbáját. Bárcsak ugyanez elmondható lenne a Nyugatról is” – írja Ayaan Hirsi Ali.