Az iráni rezsim erői a tüntető diákokat lövik, ostrom alá vettek egy egyetemet

Tüntetők nagy tömege ment a teheráni Sharif Egyetem felé vasárnap este, miközben a biztonsági erők a tüntetőkre támadtak.

Az iráni biztonsági erők vasárnap este ostrom alá vették a teheráni Sharif Egyetemet, a tüntető diákokra lövöldözve.

Korábban vasárnap reggel megosztottak egy videót, amelyen az egyetem diákjai Ali Hámenei iráni legfelsőbb vezetőre vonatkozó szitkokat skandálnak.

Később délután és este az interneten olyan beszámolók jelentek meg, amelyek szerint a biztonsági erők elzárták az egyetem be- és kijáratait, és elkezdtek keményen fellépni a diákok ellen, lövöldözve és könnygázt bevetve ellenük.

A helyszínről készült egyik videón az látható, amint a diákok az egyetem egyik parkolóházában menekülnek a biztonsági erők elől.

Alireza Jafarzadeh on Twitter: „DAY 17 of #IranRevolution, for the second day, witnessing the heightened demonstrations of brave students in more than 100 universities in Tehran and across the nation. Sharif University of Technology is targeted by the repressive forces. pic.twitter.com/IiRlQVdgCC / Twitter”

DAY 17 of #IranRevolution, for the second day, witnessing the heightened demonstrations of brave students in more than 100 universities in Tehran and across the nation. Sharif University of Technology is targeted by the repressive forces. pic.twitter.com/IiRlQVdgCC

Számos más videón látható, amint a biztonsági erők golyózáport zúdítanak a diákok felé.

Az összecsapások közepette Mohammad Ali Zolfigol Irán tudományos minisztere az iráni állami média szerint megérkezett az egyetemre, és beszélt a diákokkal. A miniszter állítólag elérte, hogy a diákok egy része elhagyhassa az egyetemet, de néhány diák vasárnap este még mindig az egyetem területén tartózkodott.

Későbbi jelentések szerint a diákokat furgonokkal szállították az egyetem kollégiumaiba. Nem sokkal később az iráni biztonsági erők a jelentések szerint tüzelni kezdtek a kollégiumokra.

Ahogy az egyetemen kialakult helyzetről szóló jelentések este elterjedtek, a teheráni civilek tömegesen indultak az egyetem felé, és tömegek gyűltek össze az egyetem előtt.

Iráni tüntetők aggodalmukat fejezték ki, hogy a biztonsági erők megismétlik az 1999-es iráni diáktüntetések során történt mészárlásokat.

Mit tanulhatnak a nyugati feministák az iráni nőktől?

„Az iráni feminizmus kiállta az idő próbáját. Bárcsak ugyanez elmondható lenne a Nyugatról is” – írja Ayaan Hirsi Ali.