Németország tovább fegyverkezik: izraeli rakétarendszert szereznének be

Olaf Scholz német kancellár az Európát fenyegető növekvő orosz fenyegetés fényében érdeklődött az Arrow 3 (Nyíl) beszerzése iránt – számolt be a Jerusalem Post. 

Izrael Németország légvédelmi rendszerét kívánja megerősíteni az Arrow 3 interkontinentális rakéta lelövésére fejlesztett hiperszonikus rakétarendszerének Berlinbe történő jövőbeli eladásával, és azt tervezi, hogy a jövő évtől kezdődően segít felváltani Oroszországot Európa gázszállítójaként.

„A jövőbeni lehetséges üzlet” az Arrow 3-ról „a Németország biztonsága iránti teljes elkötelezettségünkhöz kapcsolódik” – mondta Jair Lapid miniszterelnök Olaf Scholz német kancellárral tartott közös berlini sajtótájékoztatóján, amikor megerősítette, hogy a két ország tárgyalásokat folytat egy ilyen üzletről.

A német biztonság, de „Európa biztonsága” és „a liberális demokráciák önvédelmi képessége” is kockán forog, mondta Lapid. „Megértjük, hogy mi is részesei vagyunk ennek az erőfeszítésnek, és ezért szoros kapcsolatban kell lennünk európai barátainkkal. Természetesen Németország az egyik legközelebbi barátunk Európában” – tette hozzá.

„A német kormánnyal napi szinten, így ma is megvitattuk ezt a kérdést” – mondta Lapid.

Amennyiben Németország megvásárolja az Arrow 3-at, Izrael után csak a második ország lenne, amely ilyen  rendszerrel rendelkezik.

Németország növelte katonai kiadásait, miután Oroszország februárban csapatokat küldött Ukrajnába, miközben a nemzetközi válaszlépés részeként segélyt és nehézfegyvereket szállított Kijevbe.

Egy német kormányzati forrás a Reuters-nek nyilatkozott: „Igen, van terv az Arrow 3 megvásárlására, de még nincs semmi aláírva”.

Az Arrow 3 légvédelmi rakétákat úgy tervezték, hogy a légkörön túlra repüljenek, ahol a robbanófejek leválnak, és „kamikaze” műholdakká válnak, amelyek követik a célpontokat, és a célpontokba csapódnak. Az ilyen nagy magasságban történő kilövések célja a beérkező nukleáris, biológiai vagy vegyi rakéták biztonságos megsemmisítése. A ballisztikus rakéták elfogására 62 mérföldes magasságban képes, hatótávolsága pedig 2400 km.

Igaznak bizonyultak a pletykák: hangvezérelt drónokat fejleszt az IDF

Egy hangutasítással működtethető drón kétségtelenül csúcstechnológiát képviselne az egész világon.