Igaznak bizonyultak a pletykák: hangvezérelt drónokat fejleszt az IDF

A „Casper” névre keresztelt rendszert úgy tervezték, hogy javítsa az emberi kezelők irányítását a pilóta nélküli rendszerek felett.

Az izraeli Védelmi Kutatási és Fejlesztési Igazgatóság közel két éve fejleszti a Casper-t, az IDF-nek. Bár voltak pletykák a fejlesztésről, az IDF sokáig nem volt hajlandó nyilvánosságra hozni a drónjaival kapcsolatban információkat. Az izraeli hadsereg csak a közelmúltban oldotta fel ezt a tilalmat.

„Azt akartuk, hogy Casper a csapat tagja legyen: egy olyan hibrid csapaté, amelyben az ember és a gép együtt dolgozik”

– mondta egy izraeli tisztviselő a Casperről.

Fokozott helyzetfelismerés

Egy hangutasítással működtethető drón kétségtelenül csúcstechnológiát képviselne az egész világon. Az izraeli hadsereg számára a fegyver legnagyobb haszna a szárazföldi erők segítésében lesz. Ahogyan azt a Defense of Democracies alapítvány Center on Military and Political Power vezető igazgatója összefoglalta, a hangvezérléssel működtethető drónok

„kiküszöbölnék annak szükségességét, hogy [a katonák] lefelé nézzenek egy tabletre, ami létfontosságú időt takarítana meg és segítené a katonák helyzetfelismerését”.

Szaúd-Arábia, Izrael és az USA összehangolja drónjaik mozgását a Közel-Keleten

A The Wall Street Journalnak nyilatkozó katonatisztek szerint már hat hónapja zajlik a Teheránnak fejfájást okozó együttműködés.

Egyidejű műveletek

Az IDF a közeljövőben több városközpontú háborúra készül, a gázai terrorcsoportoktól a dél-libanoni Hezbollahig terjedő ellenfeleivel szemben. A Casper ezen konfliktusok során fontos segítséget jelentene. Míg a légicsapások hatékonyak a parancsnoki központok és fegyverraktárak ellen, a városi hadviselés nagyszámú egyidejű hadművelet végrehajtását igényli majd. 2020-ban Aviv Kochavi, az IDF vezérkari főnöke nyilvánosságra hozta a hadsereg Momentum tervét, amelynek célja az egységek jobb felkészítése a városi hadviselésre. A The Times of Israel szerint a terv arra irányulna, hogy az izraeli hadseregen belül új

„multidiszciplináris képeségekkel rendelkező különítményeket alakítsanak ki”.

A terv továbbá magában foglalja a szárazföldi csapatok számára új felszerelésének beszerzését, beleértve a jobb célzórendszereket, vállról indítható rakétákat és kis drónokat, valamint a katonák új módszerekre való kiképzését és az egységek közötti kommunikáció javítását.

Az elmúlt évtizedben Izrael drón-arzenálja és az drónhadviselés terén elért előrelépései kulcsfontosságúak voltak az IDF sikereihez. A zsidó állam először az 1990-es években kezdte el gyártani saját drón prototípusát, évekkel azután, hogy az amerikai tervezésű Firebee és Chukar drónok segítettek biztosítani Izrael győzelmét az 1973-as Jom Kippur háborúban. A Harpy lett Izrael első drónja, egy kisméretű fegyver, amely lehetővé tette az IDF számára, hogy célpontokat legyen képes támadni anélkül, hogy földi csapatokra lenne szükség. A következő évtizedekben a Harpy a Harop „öngyilkos” drónná fejlődött, amely vitathatatlanul az izraeli drónarzenál gerincét képezi. A drón kifinomult képességei miatt világszerte exportálják. A jelentések szerint 2020-ban a drónt az azerbajdzsáni erők is előszeretettel használták a Hegyi-Karabah konfliktus során.

Izraeli fejlesztésű öngyilkos-drónokat vehet a Magyar Honvédség

A HERO dróncsalád gyalogsági célpontoktól egészen páncélozott célpontokig bármilyen ellenséges eszközt hatástalanítani tud konfigurációtól függően.