Szaúd-Arábia, Izrael és az USA összehangolja drónjaik mozgását a Közel-Keleten

Az Egyesült Államok haditengerészet Izraellel, Szaúd-Arábiával és más közel-keleti országokkal együttműködve pilóta nélküli drónok hálózatának kiépítésén dolgozik, miközben megpróbálja korlátozni az iráni hadsereg mozgásterét a térségben, jelentette a The Wall Street Journal, amelyet az Újkelet.live szemlézett.

A program a Pentagon reményei szerint modellként szolgál majd az egész világra kiterjedő műveletekhez.

Az amerikai tisztek nem voltak hajlandók nyilvánosságra hozni az Egyesült Államok és szövetségesei által bevetett légi és tengeri drónok számát, illetve nem kívántak részleteket közölni arról, hogy hol és hogyan használják őket, mondván, az információ titkos.

A program keretében az amerikai haditengerészet jövő nyárra várhatóan 100 kisméretű felderítő drónnal fog rendelkezni – különböző országok közreműködésével –, amelyeket az egyiptomi Szuezi-csatornától az iráni partok közelében lévő vizekig fognak bevetni, hogy információkkal lássák el a bahreini parancsnoki központot, az Egyesült Államok ötödik flottájának főhadiszállását.

A jelenleg tesztelt drónok fegyvertelenek.

A védelmi elemzők azonban arra számítanak, hogy a haditengerészet a jövőben egyeseket fegyverekkel lát el – ami valószínűleg heves vitát vált majd ki.

Ezt a cikket szerkesztőségünk a Sábát beállta előtt készítette és előre időzítve jelent meg az oldalon.

Izrael regionális légvédelmi szövetség kiépítésén dolgozik az USA támogatásával

Arab országok is részt vesznek az iráni támadások kivédésére szolgáló kezdeményezésben.