Izrael regionális légvédelmi szövetség kiépítésén dolgozik az USA támogatásával

Izrael az Egyesült Államok támogatásával regionális légvédelmi szövetséget épít – mondta hétfőn az izraeli védelmi miniszter, hozzátéve, hogy már eddig is meghiúsítottak iráni támadási kísérleteket, és Joe Biden elnök jövő hónapban esedékes látogatása révén lendületet kaphat a kezdeményezés.

Izrael az elmúlt években közelebb került az Egyesült Államokkal szövetséges arab államokhoz, amelyek osztoznak az Iránnal kapcsolatos aggodalmaikban, és védelmi együttműködést ajánlott nekik. Az arabok a nagy nyilvánosság előtt tartózkodóan fogadták az ötletet.

Beni Ganz védelmi miniszter most az izraeli törvényhozóknak tartott tájékoztatóján bemutatta a „Közel-keleti Légvédelmi Szövetség” elnevezésű projektet, és elmondta, hogy az együttműködés már folyamatban van.

„Az elmúlt évben a Pentagonban és az amerikai kormányzatban lévő partnereimmel együtt egy átfogó programot vezettem, amely megerősíti az együttműködést Izrael és a régió országai között”

– mondta egy hivatalos jegyzőkönyv szerint.

„Ez a program már működik, és már lehetővé tette az Izrael és más országok elleni iráni támadási kísérletek sikeres elfogását”.

Az átirat nem nevezte meg a partnerországokat, és nem közölt további részleteket a meghiúsított támadásokról.

„Remélem, hogy Biden elnök fontos látogatása során újabb lépést teszünk előre (a regionális együttműködésnek) ebben a vonatkozásában”

– tette hozzá Ganz.

Lézerágyúkból fog állni Izrael új légvédelmi rendszere

Egyelőre a Vaskupolával összehangolva működik majd az új fegyverzet.