Izraeli fejlesztésű öngyilkos-drónokat vehet a Magyar Honvédség

A Rheinmetall 2022 első negyedéves pénzügyi jelentésében olvasható, mely országokkal milyen hadiipari értékesítésekről tárgyalnak – szúrta ki az Index.

Többek között Szlovákia, Csehország, Ausztrália, az Amerikai Egyesült Államok, Olaszország, Görögország, Nagy-Britannia és Litvánia mellett Magyarország is rajta van a listán. A felsoroltak közül több ország is az itthon is gyártott Lynxek felvevőpiaca lehet.

Hozzátették, nagy újdonságnak számít, hogy

a potenciális magyar beszerzések között az öngyilkos robotrepülőgépeket (angolról fordítva csavargó lőszer) is feltüntették.

A jelentés szerint a Rheinmetall lehetőséget lát arra, hogy a magyar kormány ebből potenciálisan 250 millió eurónyit (95,5 milliárd forint) vásároljon, ezzel pedig tényleg új képességekkel vértezhetné fel a magyar honvédséget.

A Rheinmetall húzóterméke ezen a téren HERO névre hallgat, ezt a német vállalat az izraeli UVisionnel közösen fejlesztette ki.

UVision Smart Loitering Systems

No Description

A HERO egy igazán sokoldalú dróncsalád: kis, közepes és nagy hatótávolságú missziókra is használható tagjai is vannak, gyalogsági célpontoktól egészen páncélozott célpontokig bármilyen ellenséges eszközt hatástalanítani tud konfigurációtól függően.

A fegyverrendszer összehangolható, irányítható akár Lynx gyalogsági harcjárművekből is, melyet a magyar kormány már biztosan beszerez.

A HERO-családba összesen ötféle dróntípus tartozik, azt egyelőre nem tudni, hogy ezek közül melyik érdekli a magyar kormány döntéshozóit – írta meg a potenciális vásárlásról a Portfolio.

A kamikaze robotrepülőgép úgy működik, hogy célkeresési rendszer segítségével megkeresi a célpontot, aztán az abba való behatolás után a robbanótöltet aktiválódik, az pedig megsemmisíti az eszközt és benne/rajta tartózkodó legénységet.

Az izraeli Elbit Systems is részt vesz a magyar Gripenek korszerűsítésében

A mostani fejlesztéseknek köszönhetően a honvédség Gripenjei magasabb technológiai színvonalon lesznek, mint a legtöbb negyedik generációs repülőgép a világon