Az izraeli Elbit Systems is részt vesz a magyar Gripenek korszerűsítésében

Számottevő technológiai ugrást jelent a magyar Gripenek MS20 Block 2-es képességfejlesztő csomagja, a Magyar Honvédség légierejének vadászgépei a negyedik generációs merevszárnyasok élvonalába fognak tartozni – írja a Portfolio.hu

Az upgrade-nek köszönhetően számos korszerű fegyverrendszerrel kompatibilissé válnak a magyar repülőgépek, az új IRIS-T rakéták beszerzéséről már szerződés van, de folyamatban van a GBU-49-es bombák és METEOR nagy hatótávolságú légiharc-rakéták beszerzése is – mondta el a Portfolio-nak Maróth Gáspár védelmi fejlesztésekért felelős kormánybiztos.

Az IRIS-T rakéták újdonsága, hogy sisakcélzója segítségével a Gripen pilótája nagy túlterhelés közepette is alkalmazhatja ezeket, amire az eddig rendelkezésre álló AIM-9L Sidewinder-rakéták nem voltak alkalmasak.

Maróth Gáspár megerősítette: a sisakcélzók beszerzése is folyamatban van, a kormány jelenleg az izraeli Elbit Systemsszel tárgyal TARGO II-es célzóeszközök beszerzéséről. Arról is beszélt, hogy a sisakcélzó-rendszer fejlesztésében való részvételről is folynak az egyeztetések.

A kormánybiztos ismertette: a mostani fejlesztéseknek köszönhetően a honvédség Gripenjei magasabb technológiai színvonalon lesznek, mint a legtöbb negyedik generációs repülőgép a világon, beleértve több ország Gripen-flottáját. Korszerűsített állapotukban a magyar Gripenek gyakorlatilag csak a lopakodó-kialakítás hiánya és néhány radarfunkcióban maradnak majd el egy ötödik generációs vadászgéptől.

A Portfolio.hu eredeti teljes cikke itt olvasható.

Korszerű légiharc-rakétákkal fegyverzik fel a Gripeneket

Az IRIS-T típusú, kis hatótávolságú légiharc-rakéták vásárlásáról szóló szerződést pénteken írták alá a gyártó német Diehl céggel.