Korszerű légiharc-rakétákkal fegyverzik fel a Gripeneket

A legkorszerűbb légiharc-rakétákkal bővül a Magyar Honvédség Gripen harci gépeinek fegyverzete – olvasható Maróth Gáspár védelmi fejlesztésekért felelős kormánybiztosnak az MTI-hez pénteken eljuttatott közleményében.

Az IRIS-T típusú, kis hatótávolságú légiharc-rakéták vásárlásáról szóló szerződést pénteken írták alá a gyártó német Diehl céggel.

A közlemény szerint Maróth Gáspár közölte: az új rakétafegyverzet beszerzése a honvédség 2006 óta szolgálatban álló svéd Gripenjeinek rövidesen kezdődő korszerűsítésével együtt lehetővé teszi, hogy a harci repülőgépek a legmagasabb színvonalon feleljenek meg a 21. századi repülőharcászat követelményeinek.

Az infravörös önirányítású IRIS-T rakétát sisakcélzója segítségével a Gripen pilótája nagy túlterhelés közepette is alkalmazhatja, amire az eddig rendelkezésre álló fegyver, a Sidewinder rakéta nem alkalmas – jegyezte meg.

A Gripen harci repülőgépek úgynevezett MS20 Block II modernizációs programja révén a látótávolságon túli légiharc, illetve a levegő-föld fegyverzeti képességek jelentős fejlesztése is a tervek között szerepel – tette hozzá a kormánybiztos a közlemény szerint.

Török harcidrónokat tesztelt a Magyar Honvédség a pápai repülőtéren

A Honvédelmi és Haderőfejlesztési Program keretében komolyabb drónok beszerzését is fontolgatják, a török gyártó pedig az egyik esélyes befutó között lehet.