Végéhez közeledik a hatalmas izraeli-német rakétaüzlet

Németország megvásárolná az Arrow-3 izraeli rakétarendszert, az izraeli légvédelmi rendszer „legfelső rétegét”, amelyet arra terveztek, hogy elfogja a ballisztikus rakétákat.

Németország összesen csaknem 4 milliárd euróért (1472 milliárd forint) tervezi megvásárolni az izraeli Arrow-3 rakétavédelmi rendszert, és a Reuters által pénteken látott dokumentumok szerint a jövő héten a törvényhozókat legfeljebb 560 millió eurós előleg felszabadítására fogják kérni.

Az izraeli Arrow-3 a ballisztikus rakéták elfogására szolgál.

Berlin célja, hogy az év végén kormányközi megállapodást kössön Izraellel az Arrow-3 rendszer megvásárlásáról – áll a pénzügyminisztérium parlament számára készített beszerzési dokumentumaiban.

A dokumentumok szerint Németország elveszíti az előlegek egy részét vagy egészét, ha az üzlet meghiúsul.

A német légierőnek 2025 negyedik negyedévéig kellene kézhez kapnia az eredetileg tervezettnél mintegy egymilliárd euróval többe kerülő Arrow-3-asokat.

Videó az Arrow 3 működéséről:

IAI Arrow 3 Interceptor

The Arrow 3 interceptor is part of the Arrow Weapon System (AWS) which is the world’s first operational, national, stand-alone ATBM (Anti Tactical Ballistic Missiles) defense system. Based on the uniquely effective Arrow 2 and Arrow 3 interceptors, the Arrow modular air defense system detects, tracks, intercepts and destroys incoming TBMs carrying a range of warheads and over a large footprint, thereby protecting strategic assets and population centers.

Hiány van a földi légvédelmi rendszerekből

Oroszország ukrajnai háborúja számos nyugati nemzet számára nyilvánvalóvá tette a földi alapú légvédelmi rendszerek, például a Raytheon Patriot egységeinek vagy a nemrégiben kifejlesztett IRIS-T-nek a hiányát.

Míg a Patriot és az IRIS-T a légvédelem középső rétegét fedezi le, addig az Arrow-3 – amelyet az Israel Aerospace Industries (IAI) gyárt – a magasabb réteg védelmét biztosítja.

Berlin hamarosan már izraeli rakétavédelmi rendszerrel büszkélkedhet

Arrow rakétavédelmi rendszert vásárolhat Németország, amennyiben az USA is jóváhagyja az üzletet.