Németország cinikus válasza Münchenre

A palesztinok jobb vezetőt érdemelnek Mahmúd Abbásznál. A múlt hónapban a Palesztin Hatóság elnöke Németországba látogatott, egy olyan országba, amelynek adományaitól egész kormányzása függ. Két héttel ezelőtt egy Olaf Scholz kancellárral tartott sajtótájékoztatón egy német újságíró megkérdezte Abbászt, hogy kíván-e bocsánatot kérni az 1972-es müncheni olimpia során tizenegy izraeli sportoló lemészárlásáért. Hiszen a ma 50 évvel ezelőtt végrehajtott támadást egy, Abbász al-Fatah pártjához kötődő csoport szervezte. Remek alkalom lett volna, hogy a palesztin vezető nagylelkűnek tűnjön vendéglátói és a világ szemében — írja véleménycikkében Daniel Marwecki, a Németország és Izrael: Szerecsenmosdatás és államépítés című könyv szerzője az Unherd oldalán.

Ehelyett Abbász tirádába kezdett az „izraeli bűnökről”, mondván, hogy Izrael nemcsak „50 mészárlást”, hanem valójában „50 holokausztot” követett el. A láthatóan bosszús Scholz nem tudott elég gyorsan gondolkodni ahhoz, hogy ellentmondjon Abbásznak a holokauszt relativizálásával kapcsolatban. Kissé furcsa módon, miután Abbász befejezte, a két férfi kezet fogott és elsétált.

A felháborodás azonban gyors volt. Abbász visszavonta kijelentését, Scholz pedig nyilvánosan is kifejezte dühét Abbász kijelentése miatt. Néhány német kommentátor azt javasolta, hogy Németországnak újra kellene gondolnia a Palesztin Hatóság finanszírozását, de ez az ötlet nem materializálódott. Végül is a Palesztin Hatóság irányítja azokat a sűrűn lakott ciszjordániai központokat, amelyeket Izrael, az 1967 óta „megszálló hatalom” nem akar maga irányítani. Az, hogy Németország a korrupt, nem hatékony és nem demokratikus Palesztin Hatóságot finanszírozza, Izrael érdeke is és ironikus módon Abbász finanszírozásának megszüntetése olyan követelés, amely mögé Izrael legerősebb kritikusai közül  sokan szívesen beállnának.

Bármennyire is szereti a békét kereső kívülálló szerepét magára ölteni, Németország mélyen benne van az izraeli-palesztin konfliktusban, és ennek oka nem csupán a holokauszt jelentősége a zsidó állam létrejöttében és önértelmezésében.

Németország fontos szerepet játszott a konfliktusban az Izraelnek nyújtott sorsdöntő gazdasági, pénzügyi és katonai támogatásán keresztül, különösen 1967 előtt, és Németország fennálló kapcsolata rávilágít Németország valódi szerepére az izraeli-palesztin konfliktusban – és az ezzel kapcsolatos, a barbár múltjának tisztára mosására irányuló erőfeszítésekre.

Herzog szerint Németország a szabad világ egyik legfontosabb vezetője – videó

Az izraeli elnök a Bundestagban a két nép közös történelméről szólva aláhúzta, hogy Németország „csodálatos otthona” volt a zsidó népnek.

München volt a második alkalom, hogy Németországot felkérték olimpia megrendezésére. Az első felkérés az első világháború után érkezett, a második a második világháború után. Mindkét alkalommal az volt a cél, hogy Németországot szimbolikusan visszavezessék a „civilizált” nemzetek körébe. Amikor 1931-ben Németországnak ítélték oda az 1936-os játékok megrendezését, az Olimpiai Bizottság nem gondolt Adolf Hitler közelgő hatalomra jutására.

A hírhedt náci olimpia a náci hatalom és ideológia kirakatává vált, a zsidókat jórészt kizárták a részvételből.

1972-ben, amikor a szociáldemokrata és egykori náci ellenfél, Willy Brandt volt hatalmon, távolinak tűnt annak a veszélye, hogy Németország visszaesik a nácizmusba. A Szövetségi Köztársaság szilárdan beilleszkedett a nyugati blokkba. Brandt Oroszországot befogadó Ostpolitikája révén a világ színpadán is egyre önállóbb szereplővé vált. Nyugat-Németország számára az 1972-es olimpia egy újabb mérföldkő volt a normalizáció felé vezető úton, és alkalom arra, hogy megmutassa a világnak az „új” Németország barátságos arcát.

Volt azonban valami skizofréniás ebben az erőfeszítésben. Huszonhét évvel a második világháborús német vereség után az egykori nácik többsége még mindig életben volt, sőt, a társadalom megbecsült tagjai voltak.

A háború utáni Németország még azelőtt normalizálta a nácikat, mielőtt a világ normalizálta volna az új Németországot. A bürokraták, professzorok, diplomaták, tanárok, újságírók és ipari vezetők, akikre a nyugatnémet állam épült, gyakran kompromittált figurák voltak.

De nem is lehetett volna másképp. A nyugati szövetségesek elsősorban azért nem „nácítlanítottak”, mert a náciktól való megszabadulás a német állam olyan mértékű megnyomorítását jelentette volna, hogy az képtelen lett volna betölteni a hidegháborúban frontállamként betöltött funkcióját. A hidegháború lehetővé tette a német állam fennmaradását azon az áron, hogy a legtöbb elkövetőt büntetlenül hagyta. Legutóbb David De Jong új könyve, a Náci milliárdosok című munka mutatja be, hogy a német mágnáscsaládok milyen mértékben köszönhetik vagyonukat a náci bűnökben való részvételüknek. Tanulmánya a legújabb azon történelmi erőfeszítések sorában, amelyek azt igyekeznek bemutatni, hogy az új Németország milyen mértékben épült a régi Németországra.

A nácizmus sokrétű folytonossága miatt az új köztársaságban – nem utolsósorban az elhúzódó antiszemita és rasszista attitűdök és a csak lassan elenyésző tekintélyelvű gondolkodásmód – Nyugat-Németországnak demokratikus és polgári jelleget jelezett a külvilág felé. Ez különösen igaz volt a közvetlen háború utáni évekre, de a külvilág felé történő erényjelzés már régóta a német külpolitikai csomag része (a gazdasági érdekek kemény érvényesítése a másik, egyébként fontosabb része).

Így aztán 1972-ben a német házigazdák az 1936-os játékokkal ellentétes szellemiségű játékokat akartak rendezni.

Az olimpia ahelyett, hogy a fajok felsőbbrendűségét demonstrálta volna, az újonnan felfedezett német pacifizmust volt hivatott bemutatni.

Ezt meg is tette, méghozzá kompromisszumok nélkül. Die heiteren Spiele – a vidám játékok – volt a hivatalos szlogen. Annak érdekében, hogy semmi se zavarja meg a vidámságot, az olimpiai faluban a német biztonsági őrök fegyvertelenek voltak, és világoskék öltözéket viseltek, ami szó szerint ellentéte volt az 1936-ban fekete ruhás és felfegyverzett SS-katonáknak, akik a helyszínen járőröztek.

UnHerd: Van jó hír is Németországgal kapcsolatban

Az európai nemzetnek sikerült csökkenteni az Oroszországtól való függőségét – állítja Greg Baker újságíró az UnHerd oldalán. 

Mai mércével mérve a biztonsági intézkedések hiánya zavarba ejtő volt. Körülbelül annyira zavarba ejtő, mint az utasok dohányzása a repülőgépen, vagy ha már itt tartunk, fegyverek becsempészése a repülőgépekre. Végül is a hetvenes években éltünk, a gyarmatellenes és radikális baloldali terrorizmus aranykorában. Amint a Der Spiegel című német magazin újságíróinak archív kutatásaiból kiderült, a német biztonsági szolgálatokat figyelmeztették a játékokkal kapcsolatos lehetséges terrorista összeesküvésekre.

A biztonsági intézkedések fokozására azonban nem tettek erőfeszítéseket. Az új Németország békésségének bemutatása elsőbbséget élvezett az izraeli sportolók biztonságával kapcsolatos aggodalmakkal szemben.

Szeptember 5-én reggel a Fekete Szeptember palesztin terrorszervezet nyolc tagja felmászott az olimpiai létesítmény falára, és az izraeli csapat szállásához ment. Megöltek két sportolót és túszul ejtettek kilenc izraelit. Másnap, egy katasztrofálisan elfuserált, nevéhez méltatlan német mentőakció után az összes izraelit megölték a terroristák. Egy német rendőr is meghalt, akárcsak a nyolc palesztin közül öt. Zvi Zamir, az izraeli titkosszolgálat, a Moszad vezetője jelen volt a végső lövöldözésnél. „Minimális erőfeszítést sem tettek az életek megmentésére” – jelentette elkeseredetten Zamir, aki megdöbbenve vette tudomásul, hogy a németek számára az volt az elsődleges, hogy a lehető legkisebb fennakadással folytassák a játékokat.

Meglepő és bizarr módon az „örömteli játékok” szinte az egész túszdráma alatt megszakítás nélkül zajlottak. Míg az izraeli csapat elhagyta a játékokat, a világ többi része folytatta a versenyt.

Két hónappal később a Fekete Szeptember eltérített egy Lufthansa-gépet Bejrútban, és megzsarolta Németországot, hogy engedje szabadon a müncheni terroristák három túlélő tagját. Izrael figyelmeztette Németországot egy ilyen forgatókönyvre, és arra kérte Bonnt, hogy ne engedjen a terroristák követeléseinek. Németország ennek ellenkezőjét tette, és a három palesztin foglyot Kadhafi ezredes Líbiájába szállította, ahol hősies fogadtatásban részesültek. Izrael dühös volt. Németország, döntő fontosságú szövetségese, nemcsak hogy megtagadta az izraeli segítséget és tanácsot a müncheni túszdráma idején, hanem az izraeli terrorizmusellenes politika minden alapelvével szemben cselekedett.

A Fekete Szeptember támadása nem csak az izraeli csapat, hanem implicite a játékok mögött meghúzódó politikai logika ellen is támadás volt. A Fekete Szeptember „Ikrit és Biram” műveletét két palesztin falu után nevezte el, amelyeket az 1948-as arab-izraeli háború után a földdel tettek egyenlővé, és amelyek lakóinak megtiltották a visszatérést. Ikrit és Biram hirtelen erőszakkal történelmi egyenlőségjelbe került Münchenrel, a náci mozgalom szülőhelyével és a közeli Dachau-val, az első német földön létesített koncentrációs táborral. Különböző történelmi események és logikák brutális ütközése volt ez. Az izraeli-palesztin konfliktusban gyökerező terrortámadás új értelmet nyert: Zsidókat gyilkoltak meg egy olyan helyen, amelyet az új Németországnak szántak.

És több mint történelmi lábjegyzet ebben az összefüggésben az a tény, hogy a Fekete Szeptembert egy ismert német neonáci segítette az előkészületekben.

A müncheni támadásokkal akadémiai írások, egy Steven Spielberg-film és az 1999-es Egy nap szeptemberben című Oscar-díjas dokumentumfilm is foglalkozott. De ezek tárgya inkább  hidegháborús kémthrillerek volt, és kevesebb figyelmet szenteltek a németek szerepének az egész ügyben. Az egyik kérdés az, hogy Németország miért volt olyan érzéketlen az izraeli kívánságokkal és véleményekkel szemben a válság során. Németországot addig a pontig széles körben Izrael kulcsfontosságú szövetségesének tekintették, és nem véletlenül. Azonban az a kérdés, hogy Németország miért viselkedett felelőtlenül a saját területén zsidó életekkel szemben, félrevezeti Nyugat-Németország Izrael-barát orientációjának eredeti lényegét. Ezt a pontot Konrad Adenauer volt kancellár 1966-ban a főműsoridőben sugárzott német televízióban fejtette ki:

„Annyi igazságtalanságot követtünk el a zsidókkal szemben, annyi bűnt követtünk el ellenük, hogy ezeket valahogyan jóvá kellett tenni, ha egyáltalán vissza akarjuk nyerni nemzetközi tekintélyünket… Ráadásul a zsidók erejét még ma sem szabad alábecsülni, különösen Amerikában.”

Adenauer itt, valamint más alkalmakkor is világosan kijelentette, hogy Németország Izrael támogatásának célja a rehabilitáció – a nemzetközi tekintély visszaszerzése. Ez a cél aztán összefonódik a modern antiszemitizmus egyik központi gondolatával: a zsidók állítólagos befolyásával a világ ügyeire. Adenauer számára ez még 1966-ban is természetes volt, ahogy ezt a német közvéleménynek mondta.

Rehabilitáció, a múlt szépítése, demokrácia színlelése – nevezzük bárhogyan is, a Szövetségi Köztársaság következetesen nemzetközi hírnevét helyezte előtérbe a múlt feldolgozására irányuló hazai erőfeszítésekkel szemben.

A német kormány késve igyekszik jóvátenni 50 éves mulasztását izraeli vendégei védelmében. A múlt héten végül 28 millió eurós kártérítési megállapodás született az izraeli áldozatok hozzátartozóival. A kártérítés összege azonban nem tudja visszafordítani a történelmet.

A Fekete Szeptember tette 1972 szeptemberében végül is nem volt más, mint tönkretétele egy német partinak, amely az újszerű Németország ünnepléséről és bemutatásáról szólt a volna. A terrortámadásra adott német válaszlépéseket pedig egyetlen átfogó vágy vezérelte: kidobni az ajtón a buli megzavaróit és folytatni a bulit. Ennek során 11 izraeli sportoló vesztette életét. Ezért talán amikor a német újságíró megkérdezte Mahmúd Abbász palesztin vezetőt, hogy bocsánatot akar-e kérni az 50 évvel ezelőtt Münchenben történtekért, ezt a kérdést Scholz kancellár felé is feltehette volna.

Németország útban a hadikommunizmus felé

A klímasemleges paradicsom mint utópia csak eszköz az igazi cél elérésére, ami a gazdaság, a társadalom, az egyén teljes ellenőrzése. Krisztina Koenen jelenti Németországból.