UnHerd: Van jó hír is Németországgal kapcsolatban

Az európai nemzetnek sikerült csökkenteni az Oroszországtól való függőségét – állítja Greg Baker újságíró az UnHerd oldalán. 

A legtöbb elemző Németország közelgő gázválságáról beszél, azonban vannak, akik igyekeznek optimistább hangot megütni. Ezek között van az UnHerd szerzője is.

A szerző szerint a súlyosbodó energiaválsággal kapcsolatos aggodalmak túlzóak. Németország jobban felkészült a télre, mint azt a szalagcímek sugallják – írja.

„Ahhoz, hogy ezen a télen is fenn tudja tartani magát, Európa legnagyobb gázimportra épülő gazdaságának átlagon felüli gáztárolási szintet kellett elérnie, majd folyamatos importot kellett fenntartania – miközben csökkentette a Putyin elsődleges exportjától való függőségét. Ez sikerült is”

– írja a cikk.

A szerző leírja, hogy ebben a hónapban az európai nagyhatalom elérte az októberi célt, a 84,26%-os gázfeltöltöttségi szintet, a német szövetségi hálózati ügynökség legfrissebb adatai szerint.

„Politikai bónuszként Németországnak sikerült csökkentenie az Oroszországtól való függőségét is: a Reuters jelentése szerint az ország földgázimportja a tavalyi 55%-ról idén júniusban 26%-ra, idén augusztusban pedig mindössze 9,5%-ra csökkent. És annak ellenére, hogy csökkent az Északi Áramlat I. gázvezetékből származó gázkiáramlás, ami az orosz függőség közelmúltbeli csökkenését okozta, Németország teljes gázimportja továbbra is magas maradt. Putyin helyét Norvégia és Hollandia vette át, amely Németország földgáz-bevitelének mintegy 60%-át teszi ki” – írja Barker.

A szerző azért hozzáteszi, hogy a tárolás biztosított, de a tárolókból maximálisan kivehető gázmennyiség nem biztos, hogy elegendő lesz a fogyasztók igényeinek kielégítésére egy kemény télen.

„Mielőtt a jól feltöltött Franciaország a jövőben képes lenne további cseppfolyósított földgázt (LNG) küldeni Németországba, a német kormány által bérelt négy úszó LNG-terminál közül kettő üzembe fog állni. Ami az egyéb energiaforrásokat illeti, a megújuló energiaforrások megpróbálnak majd újabb darabot kivenni Németország domináns lignitfogyasztásából, míg az atomenergiával kapcsolatos negatív hangulat kezdhet megfordulni, ha egy szélsőséges hideghullám szükségessé teszi azt” – írja Barker.

A szerző azt elismeri, hogy Németországban hosszabb ideig magasabb gázköltségeket fognak tapasztalni.

„Az állampolgároknak a rekordszintű energiaárakkal kell szembenézniük, amelyek tavaly óta több mint négyszeresére emelkedtek, és csak nemrégiben érték el a csúcspontjukat. Mivel sok német képtelen megfizetni ezeket a túlzottan magas energiaszámlákat, valószínűnek tűnik a nagyszabású állami beavatkozás” – jelenti ki a szerző.

Fotó: MTI/EPA/Hannibal Hanschke

Wolfgang Streeck: A német dominancia kora Európában lejárt

A gazdaságtörténész Németország válságáról és Európa jövőjéről beszélt nemrég az UnHerdnek.

A véleménycikkek nem feltétlenül tükrözik a Neokohn szerkesztőségének az álláspontját.