Végre: Németország megegyezett a müncheni mészárlás áldozatainak családjaival

A müncheni olimpiai mészárlás áldozatainak izraeli családjai kártérítési megállapodásban állapodtak meg Németországgal, elkerülve így az 50. évfordulóra tervezett bojkottot.

A múlt hónapban az 1972-es támadás 11 áldozatának családjai azzal fenyegetőztek, hogy bojkottálják a szeptember 5-i müncheni megemlékezést, „viccnek” nevezve Németország kártérítési ajánlatát. A The New York Times szerint Jichák Herzog izraeli elnök is azt tervezte, hogy kihagyja az megemlékezést.

A szerdán bejelentett új megállapodással a teljes kártérítési csomag 28 millió euróra (27,9 millió dollár) emelkedik, ami jelentős növekedés Németország korábbi, 10 millió eurós ajánlatához képest.

Herzog német kollégájával közös nyilatkozatot adott ki, amelyben üdvözölték a hírt, de elismerték, hogy „a megállapodás nem gyógyíthat be minden sebet”.

„Ezzel a megállapodással a német állam elismeri felelősségét, és elismeri a meggyilkoltak és hozzátartozóik szörnyű szenvedését, amiről a jövő héten megemlékezünk”

– állt a nyilatkozatban.

A német szóvivő a megállapodás egyéb részleteit is ismertette.

„Ez magában foglalja az események német és izraeli történészekből álló bizottság általi újraértékelését, az akták törvény szerinti kiadását, a politikai felelősség minősítését és vállalását a megemlékezés keretében, valamint a szövetségi kormány, Bajorország tartomány és München városa által nyújtott további elismerő szolgáltatások biztosítását” – mondta a szóvivő.

Az 1972-es olimpia idején a Fekete Szeptember nevű palesztin terrorcsoport nyolc tagja túszul ejtette az izraeli küldöttség hat edzőjét és öt sportolóját az olimpiai faluban, majd egy közeli légibázison végrehajtott sikertelen német mentőakció után megölték őket. Az incidens feszültséget okozott Izrael és Németország egyébként szoros kapcsolatában.

A Nemzetközi Olimpiai Bizottság 2016-ban és a tavaly nyári nyitóünnepségen is hivatalos megemlékezést tartott az áldozatok emlékére.

Ezt a cikket szerkesztőségünk a Sábát beállta előtt készítette és előre időzítve jelent meg az oldalon.

Budapesttől Münchenig tartó futással emlékeznek a müncheni mészárlás áldozataira

Hajdú Péter és Asaf Stolarz a Dohány utcai zsinagóga elől indultak útnak.