„Ha Kína haragszik rád, az azt jelenti, hogy valamit jól csinálsz”

A Jerusalem Postnak adott interjút a tajvani külügyminiszter.

Az országa elleni esetleges kínai invázióval kapcsolatos aggodalmának hangot adva Joseph Wu tajvani külügyminiszter – egy hétfői exkluzív interjúban – óva intette Izraelt attól, hogy túlságosan nagy mértékben támaszkodjon Kínára.

„Kína egy tekintélyelvű ország, és nagyon más filozófia szerint üzletelnek”

– mondta Wu a The Jerusalem Postnak a tajpeji irodájából adott videóinterjúban.

„Néha fegyverként használják a kereskedelmet”

– magyarázta.

„Ezt tették Litvániával, ezt tették a Cseh Köztársasággal és ezt tették Ausztráliával is. Néha Tajvannal is megpróbálják ezt tenni. Tehát amikor egy autoriter országgal üzletelünk, nagyon óvatosnak kell lennünk. Nem szabad megengednünk, hogy az ilyen jellegű üzleti kapcsolatok veszélyeztessék nemzetbiztonságunkat”

– folytatta.

Kínának a tajvani chipgyárakra fáj a foga, az egész világ megégetheti magát emiatt

Tajvanon készül a világ összes chipjének 65%-a, ebből kifolyólag a globális ipar óriási árat fizetne a Kína bármilyen Tajvan elleni katonai akciójáért.

Bonyolult kapcsolatok

Az izraeli-tajvani kapcsolatok bonyolultak, főként az izraeli aggodalmak miatt, hogy a szigetországgal való nyílt diplomáciai kapcsolatok felzaklatják Kínát, Izrael egyik legnagyobb kereskedelmi partnerét. A hónap elején például a külügyminisztérium állítólag arra utasította a világszerte állomásozó izraeli diplomatákat, hogy tartózkodjanak attól, hogy tajvani tisztviselőket hívjanak meg izraeli rendezvényekre, vagy hogy részt vegyenek tajvani diplomaták által szervezett eseményeken.

Az érzékenység másik jele, hogy Wu hivatalos kormányzati minőségében nem látogathat Izraelbe. Ezenkívül Tajvan Izraelben tartózkodó legfőbb diplomatáját – Ya-Ping (Abby) Lee-t – „képviselőként” és nem nagykövetként emlegetik.

Wu szerint a Tajvan elleni kínai katonai fenyegetés az elmúlt hónapokban „óriási mértékben megnőtt”.

Hétfőn – közvetlenül azelőtt, hogy leült az interjúra – Wu azt mondta, hogy mintegy 18 kínai repülőgép hatolt be Tajvan légterébe. Tajvan – tette hozzá – a kínai dezinformációs erőfeszítések és kibertámadások első számú célpontja.

A kínai agresszió forrása szerinte a demokrácia és a tekintélyelvűség közötti harcra vezethető vissza.

Kínai cenzorok: szükségünk lesz az oroszokra, amikor megoldjuk a tajvani kérdést

Egy kínai hírszervezet véletlenül kiszivárogtatta az oroszok ukrajnai inváziójával kapcsolatos cenzúra elveit.

A Wu-interjú alig egy héttel azután hangzott el, hogy Joe Biden amerikai elnök arra figyelmeztette Kínát, katonai beavatkozást ígérve a Tajvan védelmében, ha megtámadják.

Wu aggodalmát fejezte ki amiatt, hogy a kínaiak rossz tanulságot vonnak le az Ukrajnában zajló orosz invázióból.

„Nem vagyok biztos abban, hogy a kínai vezetők racionálisan hozzák meg saját döntéseiket. Azt látjuk mostanában, hogy úgy tűnik, hogy katonai fenyegetésre készülnek Tajvan ellen. Úgy tűnik, hogy megpróbálják erőiket messze Tajvanon túlra vetíteni”

– mondta.

„Megpróbáljuk kiterjeszteni barátságunkat a kelet-európai országokkal és a balti államokkal, és igyekszünk erősíteni kapcsolatainkat Kanadával, Ausztráliával, Japánnal és más országokkal is”

– mondta.

„Izrael egy hasonlóan gondolkodó ország, ezért szeretnénk jobb kapcsolatot kialakítani Izraellel”.

Izrael – tette hozzá – inspiráló ország, amelyre Tajvan felnéz. Azt mondta, hogy a két nemzet együtt dolgozhat és tanulhat egymástól. Tavaly júliusban Wu a tajvani digitális miniszterrel közösen írt egy véleménycikket a Postban, amelyben fokozott együttműködésre szólított fel Izraellel, különösen a kiberbiztonság és az új technológiák terén.

A kínai tech-cégek szépen csendben abbahagyták az üzletelést Oroszországgal

A nyugati szankciók már Kínában is éreztetik a hatásukat.

„Ha már az önvédelmi képességekről vagy az önvédelemre való elszántságról beszélünk, Izrael példakép volt az elmúlt évtizedekben, és mi csodálattal figyeltük Izraelt, hogy milyen jól meg tudja védeni magát, és milyen fegyvereket tud építeni a saját önvédelméhez”

– mondta.

„És ez olyasvalami, amit mi is szeretnénk utánozni. Tehát annak ellenére, hogy nincs túl sok biztonsági kapcsolatunk egymással, a mi biztonsági szakértőink Izraelt figyelik”.

Az országok – jegyezte meg – már aláírták a civil – nem politikai jellegű – megállapodások hosszú listáját, amelyek között szerepel a vízummentes utazás, a szabványok kölcsönös elismerése és a környezetvédelmi együttműködés is.

„Ugyanúgy hiszünk a szabadságban, a demokráciában és az emberi jogok védelmében. És ezért hasonlóan gondolkodunk, és többet kellene foglalkoznunk egymással”

– mondta, hozzátéve, hogy bár a kapcsolatok korlátok között vannak Izrael Kínával való kapcsolatai miatt, még mindig többet lehet tenni a Tajpej-Jeruzsálemi kapcsolatok erősítése érdekében.

Izraelnek pedig adott egy tanácsot is az interjú végén.

„Ha Kínával tárgyalsz, soha ne fogadj el előfeltételeket, mert ha egyszer elfogadsz előfeltételeket, akkor mindenképpen veszítesz… és ha aggódsz, hogy Kína feldühödik, és engedsz, vagy olyan ígéreteket teszel, amelyeket nem kellene, vagy engedményeket teszel, akkor is Kína nyer. Egy nagyon neves amerikai diplomata azt mondta nekem, hogy valamit biztosan jól csinálsz, ha Kína felhúzza magát. Szóval ne aggódjon amiatt, hogy Kína felháborodik magán.

Ha felháborodnak rajtad, az azt jelenti, hogy valamit jól csinálsz.”

Ezt a cikket szerkesztőségünk az ünnep beállta előtt készítette és előre időzítve jelent meg az oldalon.

Rengeteg kép szivárgott ki a brutális kínai átnevelőtáborokról

A képek leleplezik a táborokban uralkodó szörnyű körülményeket.

A véleménycikkek nem feltétlenül tükrözik a Neokohn szerkesztőségének az álláspontját.