A kínai tech-cégek szépen csendben abbahagyták az üzletelést Oroszországgal

A kínai technológiai vállalatok az amerikai szankciók és a beszállítók nyomására csendben visszahúzódnak az oroszországi üzleti tevékenységtől, annak ellenére, hogy Peking felszólítja a vállalatokat, hogy álljanak ellen a tengerentúli kényszerítésnek – írja a WSJ.

Az ügyet ismerő személyekkel készített interjúk szerint több nagyvállalat anélkül korlátozza a szállításokat Oroszországban, ahol a kínai technológiai cégek számos termék piacát uralják, hogy erről nyilvános bejelentést tennének.

Ezek közé tartozik a PC-óriás Lenovo Group Ltd. és az okostelefon- és kütyügyártó Xiaomi Corp is.

Sok nyugati céggel ellentétben a vállalatok kerülték a nyilvános nyilatkozatokat Oroszország ukrajnai háborújáról vagy az ottani üzleti tevékenységükről, mivel Peking ellenzi a nyugati szankciókat.

A drónóriás SZ DJI Technology Co. szokatlan lépésre szánta el magát, amikor múlt hónapban bejelentette üzleti tevékenységének felfüggesztését mind Oroszországban, mind Ukrajnában.

A kínai kormány legfrissebb kereskedelmi adatai szerint a kínai technológiai termékek Oroszországba irányuló exportja márciusban meredeken csökkent februárhoz képest:

a laptopok szállítása több mint 40%-kal, az okostelefonoké közel kétharmaddal esett vissza.

Bármi is történik Ukrajnában, Kína lesz a győztes

Lassan, de biztosan Kína egyre központibb szerepet játszik az ukrán válságban.

Kína kereskedelmét a világ nagy részével a koronavírushoz kapcsolódó sanghaji lezárás is megzavarta, amely a kínai globális export nagy részének ad otthont.

A visszalépés az Egyesült Államok és szövetségesei által Oroszországgal szemben az ukrajnai február végi inváziót követően bevezetett széles körű pénzügyi szankciók és exportellenőrzések hullámait követi. Az USA azzal fenyegetőzött, hogy megbünteti a szabályokat semmibe vevő kínai vállalatokat.

Az Oroszországba irányuló technológiai export erőteljes visszaesése

rávilágít a nyugati szankciók átfogó jellegére, valamint arra, hogy a szankciók képesek mélyen az ellátási láncokba hatolni,

hogy a távoli országokban székhellyel rendelkező vállalatok viselkedését kikényszerítsék, még akkor is, ha a vállalatok székhelye szerinti országok kormányai ellenzik azokat. A hivatalos kereskedelmi adatok szerint Kína Oroszországba irányuló teljes exportja értékben 27%-kal csökkent februárról márciusra.

A szaúdi-kínai olajüzlet figyelmeztetés a Nyugatnak

A Szaúd-Arábiából érkező híreknek ébresztőként kell szolgálnia a Nyugat számára, amelyet eddig inkább az erkölcsi pózolás, mint a stratégiai gondolkodás érdekelt.