Rengeteg kép szivárgott ki a brutális kínai átnevelőtáborokról

Egy hackertámadás során több ezer fájl került elő, amelyek bizonyítják, hogy a kínai „átnevelő” táborok valójában internálótáborok.

Az ujgur „átnevelőtáborokban” folytatott állítólagos kínai tevékenységről szóló akták és dokumentumok hatalmas tárháza került napvilágra kedden, miután feltörték a hszincsiangi rendőrség egyik hálózatát – számolt be róla a The Jerusalem Post.

A kiszivárgott képek és dokumentumok bárki által elérthetőek itt.

A „Xinjiang Police Files” (Hszincsiangi rendőrségi aktákat) egy harmadik fél szerezte meg a Hszincsiang-Ujgur Autonóm Terület belső hálózataiból, és elképesztő mennyiségű információt tartalmaz:

több mint 2800 képet fogvatartottakról, több mint 300 000 személyes adatot, több mint 23 000 fogvatartotti feljegyzést és több mint 10 tábori rendőrségi utasítást.

Az aktákat Dr. Adrian Zenz, a Kínai Tanulmányok szakértője, a Kommunizmus Áldozatainak Emlékalapítvány munkatársa hozta nyilvánosságra, amelyet május 24-én a Journal of the European Association for Chinese Studies szakmailag lektorált folyóiratban hitelesítettek és helyeztek kontextusba.

A dokumentumokat egy www.xinjiangpolicefiles.org nevű weboldalon tették hozzáférhetővé, miután 10 különböző ország 13 médiuma végzett oknyomozói munkát az adatok segítségével.

Az ujgur lakossággal szembeni kínai bánásmóddal kapcsolatos több ezer dokumentumot tartalmazó weboldal nem sokkal az információk közzététele után, 2022. május 24-én összeomlott.

Egyelőre nem tudni, hogy a kiszivárgás hogyan befolyásolja Kína külkapcsolatait. Sok ország vonakodott felszólalni az ujgurok internálása ellen, hogy ne bosszantsa fel Kínát.

A 2022-es téli olimpiát is annak ellenére rendezték meg Pekingben, hogy világszerte tiltakoztak az ujgurokkal szembeni kínai bánásmód miatt.

A téli olimpia kezdetével számos zsidó szólalt fel az ujgurok üldözése ellen

„Olyanok miatt üldöznek embereket, mint a szakáll vagy az imakendő viselése. A zsidó közösség túl jól ismeri ezeket a dolgokat”

A Nyugat reagál

„Ma újabb megdöbbentő részletek kerültek napvilágra Kína emberi jogi jogsértéseiről Hszincsiangban, amelyek a kínai kormányzati dokumentumokból, első kézből származó tanúvallomásokból, műholdas felvételekből és saját diplomatáinknak a régióban tett látogatásaiból származó, már eddig is kiterjedt bizonyítékok sorát gyarapítják”

– mondta Liz Truss brit külügyminiszter nyilatkozatában.

„Az új bizonyítékok azt mutatják, hogy Kína milyen rendkívüli mértékben támadja az ujgur muszlimokat és más etnikai kisebbségeket, beleértve a kényszermunkát, a vallásszabadság súlyos korlátozását, a szülők és gyermekeik elválasztását, a születésszabályozásra való kényszerítést és a tömeges bebörtönzést”

– folytatta.

„Az Egyesült Királyság nemzetközi partnereinkkel együtt kiáll az ujgur muszlimok és más kisebbségek megdöbbentő üldöztetése mellett, amelyet Kína folytat. Továbbra is elkötelezettek vagyunk amellett, hogy Kínát felelősségre vonjuk”

– tette hozzá.

„Megismételjük régi elvárásunkat, hogy Kína biztosítson teljes és korlátlan hozzáférést az ENSZ emberi jogi főbiztosának a régióba, hogy alaposan felmérhesse a tényeket a helyszínen, és szorosan figyelemmel kísérjük e heti látogatását”

„Ha nem kap ilyen hozzáférést, a látogatás csak arra fog rávilágítani, hogy Kína megpróbálja elrejteni a Hszincsiangban zajló tevékenységeinek igazságát”

– zárta Truss.

Kína megpróbálja eltörölni az ujgurok identitását

Az ujgur kulturális élet szereplőit és az értelmiséget is átnevelőtáborokba küldik, hogy ezzel gyengítsék az ujgur nemzeti identitást.

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem jelenítünk meg hirdetéseket.