A téli olimpia kezdetével számos zsidó szólalt fel az ujgurok üldözése ellen

Világszerte számos zsidó állt ki a Kínában honos muszlim kisebbség mellett – írja a JTA.

Egy péntek délután, amikor a pekingi téli olimpiai játékok már csak három hétre voltak, Mischa Ushakov és Padma Wangyal odaláncolták magukat az Allianz biztosítási óriáscég bejáratához a német fővárosban.

Két követelésük volt: az Allianz „hagyjon fel a kínai játékok szponzorálásával, és nyilatkozzon a kínai kormány emberi jogi visszaéléseiről”

– mondta Ushakov.

„Egyhetes határidőt adtunk nekik”

– tette hozzá.

A 23 éves Ushakov Bini Guttmann-nal együtt alapította két éve a Never Again Right Now nevű zsidó csoportot, amelynek célja, hogy felhívja a figyelmet az ujgur muszlim kisebbség Kínában folyó üldöztetésére.

Tiltakozásuk nem hatotta meg az Allianzot. Amikor pénteken megnyíltak a pekingi téli olimpiai játékok, ők és más tüntetők is visszatértek, ezúttal az ikonikus Brandenburgi kapunál.

„Németországban zsidóként mindig úgy tekintenek rád, mint egy népirtási szakértőre”

– mondta Ushakov a Jewish Telegraphic Agency-nek.

„Amikor Bini és én elindítottuk ezt a kampányt, azt reméltük, hogy a népirtásról beszélő zsidóként – néhányan közülünk holokauszt-túlélők leszármazottai – nagyobb figyelmet kapunk. Németországban az emberek mindig az áldozatot fogják látni bennem, és ha így lesz, akkor olyasmiről fogok beszélni, amit nem akarnak hallani”.

Ushakov csoportja messze nincs egyedül. Londonban zsidó csoportok csatlakoztak a Piccadilly Circusnál tartandó tüntetéshez. Más városokban a kínai nagykövetségek és konzulátusok előtt lesznek tüntetések.

Kína keményen fellép az ujgur lakossággal – az ország nyugati részén, Hszincsiangban élő türk etnikumú muszlim kisebbséggel – szemben, és úgynevezett átnevelő táborokba viszi őket.

Kína megölné a hitet — Gondolkozzon mindenki egyformán

Ha a 21. valóban Kína évszázada, akkor ez egyik vallás hívői számára sem ígérhet sok jót.

A Kínából kicsempészett és a mainstream médiában elterjedt beszámolók rendőri és katonai brutalitásról, szexuális bűncselekményekről és kényszersterilizálásról szólnak.

Az ujgur diaszpóra tagjait évekre, sőt évtizedekre elszakították Kínában élő családtagjaiktól. Állítólag egyeseket arra kényszerítenek, hogy kémkedjenek Kína számára, mert azzal fenyegették meg őket, hogy ha nem teszik, akkor bántani fogják rokonaikat.

A Pentagon 2019-ben arról számolt be, hogy a mintegy 10 millió ujgurból 2015 óta legalább egymillió embert gyűjtöttek össze és vittek táborokba.

Az Egyesült Államok, Nagy-Britannia, Kanada és Ausztrália diplomáciai bojkottot hirdetett a téli olimpiai játékok ellen.

Míg Izrael – állítólag a Kínához fűződő kapcsolatok miatt – nagyrészt hallgatott, addig világszerte prominens zsidók emelték fel a hangjukat: Ephraim Mirvis brit főrabbi tavaly csatlakozott egy brit zsidó tiltakozó kampányhoz, amelyben felszólította a nyilvánosságot, hogy „szennyezzék be az [olimpiai] brandet… tiltakozásul a kimondhatatlan atrocitások ellen, amelyeket ma az ujgur muszlimok ellen követnek el”.

Raphaël Glucksmann franciaországi európai parlamenti képviselő, aki maga is zsidó, kampányt indított az ujgur kényszermunkával kapcsolatban álló nemzetközi cégek bojkottálására.

Az Egyesült Államok Holokauszt Emlékmúzeuma információkat tett közzé honlapján az üldöztetésről, és olyan jelentős amerikai zsidó szervezetek, mint az Amerikai Zsidó Bizottság és a Rágalmazásellenes Liga is megszólaltak az ügyben.

„A hit megszentségtelenítése” – a korábbi brit főrabbi az ujgurok elnyomásáról

Sir Jonathan Sacks szerint az ujgur muszlimok meghurcolása Kínában erkölcsileg felháborító, egyúttal politikai botrány. 

„Olyanok miatt üldöznek embereket, mint a szakáll vagy az imakendő viselése. A zsidó közösség túl jól ismeri ezeket a dolgokat”

– mondta a 42 éves Serena Oberstein, a Jewish World Watch ügyvezető igazgatója.

„Ez nem a holokauszt: Nincs tökéletes összehasonlítás”

– mondta Oberstein.

„De számomra személy szerint a történetek, amelyeket a régióból hallunk, túlságosan is ismerősek azokhoz a történetekhez, amelyeket a nagyapámtól hallottam, amikor felnőttem” – egy katonától, aki segített felszabadítani a németországi dachaui koncentrációs tábort.

Oberstein segített megalakítani a „Berlin-Beijing Coalition” nevű vallásközi szervezetet, amely párhuzamot von a mai kínai olimpiai játékok és az 1936-ban a náci Németországban megrendezett olimpiai játékok között.

„A náci párt arra használta a berlini játékokat, hogy megerősítse hírnevét a világban. Két évvel később jött a kristályéjszaka. Ma már tudjuk, hogy mit tesznek azok az önkényuralmi rendszerek, amelyek szisztematikusan üldözik az embereket, amikor koncentrációs táborokat, gettókat és kényszermunkatáborokat építenek”

– mondta.

A zsidó tiltakozás szintje a játékok közeledtével egyre fokozódott. A múlt héten az Elie Wiesel Alapítvány az Emberiességért egész oldalas hirdetést adott ki a The New York Timesban, amelyet Bernard-Henri Levy francia zsidó filozófus, Natan Saranszkij és Wiesel fia írtak alá, és amelyben arra szólította fel a sportolókat és a szponzorokat, hogy „hagyják el a játékokat, ha Peking nem tesz lépéseket az ujgur családok újraegyesítésére”.

„Arra kérjük a világ polgárait, hogy álljanak ki ennek az üldözött népességnek az ügye mellett”

– írták.

A kérdéssel foglalkozó csoportok közül egyik sem volt olyan aktív, mint a zsidók, mondta Nury Turkel washingtoni ügyvéd, az Ujgur Emberi Jogi Projekt elnöke és társalapítója.

„Úgy tűnik, hogy [a kínai vezető] Hszi csin-ping Hitler forgatókönyvét használja: a társadalmi elitet, az értelmiségieket, a vallási vezetőket veszi célba, a nőket és a gyerekeket veszi célba, rabszolgamunkára fogja őket. Amikor a berlini olimpia zajlott, Hitler már felépítette Dachaut”

– mondta Turkel.

Kína megpróbálja eltörölni az ujgurok identitását

Az ujgur kulturális élet szereplőit és az értelmiséget is átnevelőtáborokba küldik, hogy ezzel gyengítsék az ujgur nemzeti identitást.