„A hit megszentségtelenítése” – a korábbi brit főrabbi az ujgurok elnyomásáról

Sir Jonathan Sacks szerint az ujgur muszlimok meghurcolása Kínában erkölcsileg felháborító, egyúttal politikai botrány. 

Az elmúlt hetekben fellángoltak a kínai-brit kapcsolatokról szóló viták az angol közéletben. A téma felelevenedése egyrészt köszönhető annak, hogy Johnson miniszterelnök úgy döntött, hogy a brit 5G hálózat kiépítésében nem kaphat szerepet a Huawei. Másrészt több fontos brit közszereplő fejezte ki felháborodását az ujgurok üldözésével kapcsolatban.

Az ujgurok Kína Hszincsiang tartományában élnek, és az elmúlt években a kommunista vezetés szigorú intézkedéseket vezetett be ellenük, átnevelő táborokba küldte őket, a gyerekeket elszakította a szüleiktől és állandó megfigyelés alá helyezte valamennyiüket. A kínai állam gyakran az iszlám radikalizmus elleni harcként tünteti fel a rendelkezéseket. Kína azonban az iszlámot csak bűnbaknak használja arra, hogy valójában etnikai alapú tisztogatást végezzen.

A nyugati világban sok közéleti szereplő felszólalt az ujgurok üldözése ellen, egyelőre politikai eredmény nélkül. Ezúttal a korábbi brit főrabbi Jonathan Sacks tett közre egy nyilatkozatot, amelyben kritikával illette a kínai kormány intézkedéseit – számolt be a The Algemeiner.

Security Check Required

No Description

Mint emberi lény, aki hisz az emberi élet szentségében, mélyen felkavar az, ami az ujgur muszlim lakossággal történik Kínában. Mint zsidó embernek, aki ismeri a történelmünket, hátborzongató számomra a lenyírt emberek látványa, akiket felsorakoztatnak, vonatokra terelnek majd koncentrációs táborba visznek – írta Sacks a Facebook oldalán.

A rabbi által említett videóval a BBC riportere szembesítette a kínai nagykövetet: 

No Title

Marr asks Chinese ambassador to the UK Liu Xiaoming to explain footage from China of handcuffed and blindfolded detained peoplehttps://t.co/PkjcTsClEX pic.twitter.com/RSbrSaOAPT

A volt főrabbi erkölcsileg felháborítónak nevezte azt, hogy szerinte az ujgurokat a vallásuk miatt üldözi a kínai kormány.

„A nácik a zsidókat férgeknek és tetűnek nevezték. A hutuk Ruandában a tutszikat csótányként ábrázolták. Mikor a világ megengedi a Másik dehumanizálását, azt azonnal követi a gonosz, ahogy a nappalt követi az éjszaka. Ma ez történik az ujgur lakossággal Kínában, és ezt a nemzetközi közösségnek számon kell kérnie” – fogalmazott Sir Jonathan Sacks.

Az brit zsidóság már egy ideje kampányol az ujgurok ügyéért.

Kína ujgur kényszermunkásokkal gyártatja a védőmaszkokat?

A New York Times szerint Kína ujgurokat kötelez illegálisan kényszermunkára a védőfelszerelések előállításához.