„A hit megszentségtelenítése” – a korábbi brit főrabbi az ujgurok elnyomásáról

Sir Jonathan Sacks szerint az ujgur muszlimok meghurcolása Kínában erkölcsileg felháborító, egyúttal politikai botrány. 

Az elmúlt hetekben fellángoltak a kínai-brit kapcsolatokról szóló viták az angol közéletben. A téma felelevenedése egyrészt köszönhető annak, hogy Johnson miniszterelnök úgy döntött, hogy a brit 5G hálózat kiépítésében nem kaphat szerepet a Huawei. Másrészt több fontos brit közszereplő fejezte ki felháborodását az ujgurok üldözésével kapcsolatban.

Az ujgurok Kína Hszincsiang tartományában élnek, és az elmúlt években a kommunista vezetés szigorú intézkedéseket vezetett be ellenük, átnevelő táborokba küldte őket, a gyerekeket elszakította a szüleiktől és állandó megfigyelés alá helyezte valamennyiüket. A kínai állam gyakran az iszlám radikalizmus elleni harcként tünteti fel a rendelkezéseket. Kína azonban az iszlámot csak bűnbaknak használja arra, hogy valójában etnikai alapú tisztogatást végezzen.

A nyugati világban sok közéleti szereplő felszólalt az ujgurok üldözése ellen, egyelőre politikai eredmény nélkül. Ezúttal a korábbi brit főrabbi Jonathan Sacks tett közre egy nyilatkozatot, amelyben kritikával illette a kínai kormány intézkedéseit – számolt be a The Algemeiner.

Mint emberi lény, aki hisz az emberi élet szentségében, mélyen felkavar az, ami az ujgur muszlim lakossággal történik Kínában. Mint zsidó embernek, aki ismeri a történelmünket, hátborzongató számomra a lenyírt emberek látványa, akiket felsorakoztatnak, vonatokra terelnek majd koncentrációs táborba visznek – írta Sacks a Facebook oldalán.

A rabbi által említett videóval a BBC riportere szembesítette a kínai nagykövetet: 

BBC Politics on Twitter: „#Marr asks Chinese ambassador to the UK Liu Xiaoming to explain footage from China of handcuffed and blindfolded detained peoplehttps://t.co/PkjcTsClEX pic.twitter.com/RSbrSaOAPT / Twitter”

Marr asks Chinese ambassador to the UK Liu Xiaoming to explain footage from China of handcuffed and blindfolded detained peoplehttps://t.co/PkjcTsClEX pic.twitter.com/RSbrSaOAPT

A volt főrabbi erkölcsileg felháborítónak nevezte azt, hogy szerinte az ujgurokat a vallásuk miatt üldözi a kínai kormány.

„A nácik a zsidókat férgeknek és tetűnek nevezték. A hutuk Ruandában a tutszikat csótányként ábrázolták. Mikor a világ megengedi a Másik dehumanizálását, azt azonnal követi a gonosz, ahogy a nappalt követi az éjszaka. Ma ez történik az ujgur lakossággal Kínában, és ezt a nemzetközi közösségnek számon kell kérnie” – fogalmazott Sir Jonathan Sacks.

Az brit zsidóság már egy ideje kampányol az ujgurok ügyéért.

Kína ujgur kényszermunkásokkal gyártatja a védőmaszkokat?

A New York Times szerint Kína ujgurokat kötelez illegálisan kényszermunkára a védőfelszerelések előállításához.