Kína ujgur kényszermunkásokkal gyártatja a védőmaszkokat?

A New York Times szerint Kína ujgurokat kötelez illegálisan kényszermunkára a védőfelszerelések előállításához.

Ujgur muszlimokat köteleznek kényszermunkára a koronavírus elleni védőfelszerelések előállításához — erről számolt be nemrég a New York Times a Jerusalem Post szerint.

Az ujgurok döntő része számára a Kína észak-nyugati részén fekvő Hszincsiang tartomány ad otthont. A kisebbségben élő csoport folyamatos elnyomásban él Kína részéről.

A Times szerint a kínai kormány munkatáborokba kényszeríti az ujgur lakosság egy részét, ahol a gyári munka mellett különböző kurzusokon kell részt venniük. A mandarin nyelv elsajátítása mellett olyan képzéseken is kötelező megjelenniük, ahol egyfajta politikai „átnevelést” kapnak.

A lap több száz videót, fotót, műholdas felvételt és kereskedelmi adatot tett közzé, hogy bemutassa, miként használja ki Kína kormánya a koronavírus okán az ujgurokat.

Az egyik közzé tett videót állítólag a kínai kormány készítette az állami televízió számára, hogy bemutassák: milyen „hálásak” az ott dolgozók. Szakértők szerint azonban valójában a nemzetközi törvényeket is sértő kényszermunkáról van szó, és az embereknek nincs döntési lehetőségük a munka elvállalását illetően.

Ezzel szemben Kína amerikai nagykövetsége azt állítja, hogy ezeknek a programoknak nincs más céljuk, mint „a helyi lakosokat kiemelni a szegénységből a munkán keresztül”, valamint „teljessé tenni az életüket”.

A Hszincsiang régióban működő gyárak közül legalább 17 részt vesz ezekben a kormányzati programokban. A Time szerint a kormány márciusban legalább 2 ezer ujgur lakost helyezett át a tartomány déli részére.

Az ENSZ szakértői szerint pedig ennél is rosszabb a helyzet, és legalább egymillió ujgurt vagy más muszlim vallású személyt tart Kína fogva hszincsiangi börtönökben.

A távol-keleti nagyhatalom szerint azonban ezek a létesítmények olyan „szakképzési központok”, ahol rehabilitáció zajlik, és a terrorizmus, valamint szélsőségesek elleni harc részeként szolgálnak.

Donald Trump amerikai elnök múlt héten vetítette előre, hogy szankciókat vezet be a Kínai Kommunista Párt tagjaival szemben az ujgur kisebbség elleni kegyetlen elnyomás miatt.

„Lassú, fájdalmas, félelmetes népirtás”

Peking a születésszabályozás segítségével asszimilálná az ujgurokat

ű