Kínának a tajvani chipgyárakra fáj a foga, az egész világ megégetheti magát emiatt

A Kína és Tajvan közötti feszültség egyre fokozódik, és Joe Biden elnök nemrégiben tett ígérete, miszerint megvédi Tajvant, zavart keltett, ami miatt kormánya igyekezett biztosítani a nemzetközi közösséget arról, hogy ez nem feltétlenül van így.

Itt a legújabb fordulat egy régóta tartó drámában, amely felboríthatja a régió politikai és gazdasági stabilitását, és átformálhatja Kína hatalmát a világban. Szakértők azonban arra figyelmeztetnek, hogy a Tajvani-szorosban kitörő háborúnak újabb áldozata lehet: Mégpedig a félvezető chipek globális kínálatának fennmaradó része.

Az egy éve tartó hiány után a chipellátás újabb megszakadásának kilátása elég ahhoz, hogy a detroiti autógyártók és külföldi riválisaik megborzongjanak. Tajvanon készül a világ összes chipjének 65%-a, és itt található a világ legnagyobb félvezetőgyártó vállalata, a Taiwan Semiconductor Manufacturing Company.

Ez egy olyan ellátási lánc helyzetet teremtett, amely már a világjárvány okozta hiány közepette is megmutatkozott, ami az AlixPartners LLP tanácsadó cég szerint az autóiparnak több mint 210 milliárd dollár bevételkiesést és világszerte 7,7 millió jármű le nem gyártását okozta 2021-ben.

Ha az amerikai döntéshozók nem járják megfelelően a Tajvan és Kína közötti diplomáciai kötéltáncot, megfigyelők arra figyelmeztetnek, hogy a chiphiány katasztrofális végkifejletig súlyosbodhat.

„A Tajvani-szorosban zajló háború egy időre biztosan leállítaná a félvezetőgyártást Tajvanon”

– mondta Shelley Rigger, az észak-karolinai Davidson College politológusa.

„A globális ipar óriási árat fizetne a Kínai Népköztársaság bármilyen Tajvan elleni katonai akciójáért. … Mindannyiunknak el kell kerülnünk ezt a kimenetelt”.

A Tajvani-szorosban zajló háború veszélye a szakértők szerint mind a vállalkozások, mind a politikai döntéshozók számára erős figyelmeztetés arra, hogy a világ más részein fel kell építeni a chipkészleteket.

Az AlixPartners tanácsadó cég szerint Tajvan ad otthont a félvezető-öntőüzemek 65%-ának. A második legnagyobb, 18%-os részesedéssel Dél-Korea rendelkezik, míg Kínában az öntödék 6%-a található – mindegyikre valószínűleg hatással lenne egy háború a térségben. Az összes többi ország a világ chipgyártóinak mindössze 11%-ának ad otthont.

Washingtonban mindkét párt politikai döntéshozói aggódnak amiatt, hogy Kínával versenyeznek a gazdasági fölényért, többek között az autóipar elektromos jövőjéért folytatott versenyben. Sokan már most is aggódnak amiatt, hogy Kína akadályozhatja az amerikai gyártókat, ha ez politikailag előnyösnek bizonyul számára, és a Tajvan feletti ellenőrzés megszerzése megerősítheti ezt a befolyást.

„Szembesülnünk kell az új realitásokkal. Úgy számoltuk korábban, hogy Kína egyre inkább integrálódni fog a globális gazdaságba, és a nemzetközi szabályok szerint fog játszani, és mindenki boldogan él, amíg meg nem hal”

– mondta Michael Dunne, a hongkongi székhelyű ZoZo Go LLC tanácsadó cég vezérigazgatója.

„Ez nem így van, és most ébredezünk”.

Kína fenyegetésére válaszul Tajvan tovább erősíti védelmét

„Rugalmas védelem” kiépítésére törekszik Tajvan Kína egyre fokozódó „szürke zónabéli” fenyegetéseivel szemben.

„Valamennyi gyártó nagyszabású tőkebefektetési terveket léptet életbe, hogy segítsen diverzifikálni a félvezetők gyártási helyét. Ez sajnos időbe telik, így nem lehet egyik napról a másikra változtatni ezen

– mondta.

„Ez az egyik dolog, ami miatt ez a félvezetőhiány aggasztó, és őszintén szólva sok vállalat számára nagyon frusztráló.”

Egyelőre Tajvan, Kína és az Egyesült Államok gazdasága annyira összefonódott, hogy egy konfliktus mindenki számára káros lenne.

Ez az egymásrautaltság az egyik oka annak, hogy a legtöbb külpolitikai szakértő szerint egy Tajvan elleni közvetlen kínai támadás rövid távon valószínűtlen – Kína maga is megsínylené politikailag és gazdaságilag a háborút.

Az Egyesült Államok számára azonban a félvezetőhiány által súlyosbított gazdasági feszültség tényező lehet abban, hogy egy esetleges támadás esetén a kínai agresszió ellensúlyozására irányuló politikáját megváltoztassa.

Ez olyan, mint az új olaj. Ez létfontosságú. Ez olajozza az egész világgazdaságot. Így a chipek ellátásának bármilyen fenyegetése vitathatatlanul nemzetbiztonsági fenyegetést jelentene.

Tajvan nem fél szembeszállni Kínával

„Demonstrálni fogjuk eltökéltségünket, hogy megvédjük magunkat annak érdekében, hogy senki ne kényszeríthesse Tajvant arra az útra, amelyet Kína kijelölt számunkra.” – mondta Tsai Ing-we elnök.