Kína fenyegetésére válaszul Tajvan tovább erősíti védelmét

„Rugalmas védelem” kiépítésére törekszik Tajvan Kína egyre fokozódó „szürke zónabéli” fenyegetéseivel szemben – derült ki egy kedden nyilvánosságra hozott védelmi jelentésből.

Cseu Kuo-cseng tajvani védelmi miniszter a jelentés bevezetőjében kiemelte, hogy Kína továbbra sem mondott le a Tajvannal szembeni erőszak alkalmazásának lehetőségéről. Szavai szerint Peking gyors ütemben erősítette meg katonai képességeit, miközben a világ a koronavírus-járvány kezelésével volt elfoglalva. Emellett Kína arra is törekszik, hogy „szürke zónabéli” taktikákkal, például a tajvani katonai képességek leépítésével, kiberháborúval, propagandával és a közvélemény formálásával vegye át az ellenőrzést a sziget felett.

Tekintettel a „súlyos biztonsági fenyegetésre” Tajvan „sokoldalú, mobilis és gyors haderőt, erős és rugalmas nemzeti védelmet” akar kiépíteni, hogy elrettentse Kínát egy esetleges háború megindításától.

Cseu felidézte, hogy az önálló védelmi erő megteremtése érdekében például elkezdték kifejleszteni saját védelmi célú tengeralattjárójukat.

A jelentésből kiderült, hogy Tajvan 2020 szeptembere és 2021 augusztusa között 554 olyan esetet tart számon, amikor a kínai légierő különböző gépei behatoltak a tajvani légvédelmi zónába.

Kína megfenyegette az Európai Uniót, hogy ne merjen kiállni Tajvan függetlensége mellett

Peking figyelmeztette az Európai Uniót, hogy a Kína-EU közötti kapcsolatok fogják megsínyleni, ha Brüsszel nem hagy fel „a Tajvan függetlenségét propagáló üzenetek küldésével.

Címlapkép: Weichen_kh/Flickr