Tajvan nem fél szembeszállni Kínával

A tajvani elnök vasárnapi beszédében határozottan kiállt Hszi Csin-ping kínai elnökkel szemben, és kijelentette, hogy a Kínától a Tajvani-szoros által elválasztott sziget „nem hajlik meg” a szárazföldről érkező nyomás alatt. A beszédre a pekingi kommunista vezetés fokozott nyomása közepette került sor, és mindössze egy nappal azután, hogy Hszi Tajvan Kínával való „újraegyesítését” szorgalmazta – írja a The Daily Wire.

„A kétoldalú kapcsolatokkal kapcsolatos álláspontunk változatlan: sem jó szándékunk, sem kötelezettségvállalásaink nem változnak. A status quo fenntartására szólítunk fel, és mindent megteszünk annak megakadályozására, hogy a status quo egyoldalúan megváltozzon”

– mondta Tsai Ing-we elnök vasárnap délután az ország alapításának tiszteletére tartott beszédében.

„Reméljük, hogy enyhülni fog a Tajvan és a Tajvani-szoros közötti kapcsolat, és nem fogunk elhamarkodottan cselekedni, de egyáltalán nem szabad illúziókat táplálni azzal kapcsolatban, hogy a tajvaniak engedni fognak a nyomásnak”

– mondta.

„Továbbra is erősíteni fogjuk nemzetvédelmünket, és demonstrálni fogjuk eltökéltségünket, hogy megvédjük magunkat annak érdekében, hogy senki ne kényszeríthesse Tajvant arra az útra, amelyet Kína kijelölt számunkra. Ugyanis a Kína által kijelölt út nem kínál sem szabad és demokratikus életmódot Tajvan számára, sem szuverenitást 23 millió emberünk számára”.

Tajvan, a demokratikusan kormányzott ország több mint hét évtizede független az anyaország uralmától. Az elmúlt hetekben azonban a nemzet Kínától való függetlenségére irányuló fenyegetések érték, amelyek közé tartozik, hogy a kommunista kormány több nap alatt közel 150 vadászgépet küldött Tajvan légtere fölé.

Kína fokozza a nyomást Tajvanon, a szigetország a megszállásra készül

Az afgán helyzet miatt az antikommunista szigetország is elgondolkodott: vajon Amerika így fogja elengedni az ő kezét is?

Szombaton, a Nép Nagy Csarnokában tartott beszédében Hszi felszólította Tajvant, hogy „fogjon össze” vele, és egyesüljön újra Kínával.

„A békés úton történő nemzeti újraegyesítés szolgálja legjobban az egész kínai nemzet érdekeit, beleértve a tajvani honfitársainkat is”

– mondta Hszi.

„Azok, akik elfelejtik örökségüket, elárulják szülőföldjüket, és az ország megosztására törekszenek, nem fognak jó véget érni; a nép megveti őket, és a történelem elítéli őket”

– mondta.

A tajvani elnök válasza Hszi megjegyzéseire a Reuters szerint a szárazföldi ügyek tanácsának megjegyzéseit tükrözi, amely arra kérte Kínát, hogy „hagyjon fel a behatolás, a zaklatás és a rombolás provokatív lépéseivel”.

Az amerikai külügyminisztérium közleményben kijelentette, hogy az Egyesült Államok elkötelezett Tajvan mellett, és felszólította Kínát, hogy „hagyjon fel a Tajvanra gyakorolt katonai, diplomáciai és gazdasági nyomással”. A világ legtöbb országához hasonlóan azonban az Egyesült Államok sem ismeri el Tajvant hivatalos országként, sem a Kínai Köztársaság elnevezését, a Kínai Köztársaságot.

Valójában csak mintegy 15 ország ismeri el Tajvant a kínai kormány hivatalos székhelyeként, és mint ilyen, nem ismeri el a szárazföldi Kína vezetőit legitimnek. Két ország – Guatemala és Haiti – kivételével mindegyiknek kevesebb mint 10 millió lakosa van.

Amerika titokban különleges alakulatokat küldött Tajvanra

Az Egyesült Államok egy különleges osztaga egy éven át titokban Tajvanon tartózkodott – derült ki csütörtökön, miközben egyre nő a feszültség a sziget és Kína között.