Netanjahu korábbi ellenlábasával együtt tervezi leváltani a kormányt

A koalíciós Új Remény párt a színfalak mögött tárgyalásokat folytat az ellenzéki Likuddal egy esetleges váltókormány lehetőségeiről – jelentette szerdán a héber nyelvű média.

A Ynet hírportál szerint Gideon Szaár igazságügyi miniszter, a Likud egykori vezető tagja, aki távozása után megalakította az Új Remény pártot, kapcsolatban áll Benjamin Netanjahu ellenzéki vezető egyik munkatársával, Yaakov Atrakchival.

A jelentés szerint a tárgyalások közepette a Likud elrendelte a Szaár elleni nyilvános támadások csökkentését.

Meg nem nevezett, az ügyet ismerő források szerint Szaárnak egy esetleges Netanjahu vezette kormányban egy magas rangú portfóliót ajánlanának fel, például a külügyminisztériumot.

A választások előtt Szaár pártja programjának nagy részét arra alapozta, hogy elutasítja a Netanjahu vezette kormányhoz való csatlakozást.

Netanjahu üzent a hajthatatlan Szaárnak: „Gyere haza!”

A miniszterelnök szerint nem szabad megengedni, hogy baloldali koalíciós kormány alakuljon Izraelben. 

A Channel 12 hírcsatorna kedden jelentette, hogy Ze’ev Elkin lakásügyi miniszter, Netanjahu egykori bizalmasa, aki 2020-ban a Likudból az Új Reménységbe ugrott át, szintén tárgyalásokat folytat egykori politikai otthonával. Elkin cáfolta a hírt.

A koalíciónak több olyan magas rangú tagja is van, akik Netanjahu korábbi szövetségesei, köztük Naftali Bennett miniszterelnök és Ayelet Shaked belügyminiszter.

A tárgyalásokról szóló hírek nyomán Bennett a szerdai nap későbbi időpontjára hívott össze találkozót a koalíciós pártok vezetőivel.

Az Új Reménység és a Likud tisztségviselői közötti tárgyalásokról szóló jelentések napokkal azután érkeztek, hogy a koalíció elhalasztotta a Szaár által vezetett, az izraeli büntetőjog és egyes polgári törvények Ciszjordániában élő izraeliekre való kiterjesztését megújító törvényjavaslatot, néhány órával az első szavazás előtt, miután az ellenzéki pártok ígéretet tettek arra, hogy nem támogatnak semmilyen kormány által támogatott jogszabályt.

Szaár később azzal fenyegetőzött, hogy a koalíció összeomolhat, ha a törvényt nem fogadják el a jövő héten. A törvény megújításának elmaradása messzemenő jogi következményekkel járna, és a zöld vonalon túl élő izraeliek számára hadiállapotot eredményezne.

„A jövő hét lesz a próbája annak, hogy ez a koalíció létezni akar-e, vagy nem akar”

– mondta Szaár a Kan híradónak.

„Ez a szavazás fogja ezt megmutatni”.

A Merec lázadó képviselője meggondolta magát, visszatér a koalícióba

A baloldali Merec lázadó képviselője, Ghaida Rinawie Zoabi vasárnap délután közölte, hogy visszatér a koalícióba. Így a kormány marad. 

Az ingatag koalíció várhatóan szerdán további nyomás alá kerül egy olyan ellentmondásos törvényjavaslatról szóló szavazással, amely

betiltaná az ellenséges zászlók – köztük a palesztin zászló – kitűzését az egyetemeken vagy kormányzati intézményekben.

A miniszterek úgy döntöttek, hogy a törvényhozók a Likud által támogatott jogszabályról lelkiismeretük szerint szavazhatnak.

A törvényjavaslat elfogadása feldühítené a koalíció baloldali szárnyát.

Közben kedden arról számoltak be, hogy a koalíció elutasította a Likud frakcióvezetőjének, Yariv Levinnek az ajánlatát, hogy a választásokat valamikor 2022 decembere és 2023 májusa közöttre hozzák előre.

A 13-as csatorna jelentése szerint Levin közölte a koalíciós tisztségviselőkkel, hogy a Knesszet többségének hiánya miatt nem lesznek képesek költségvetést elfogadni, és felajánlotta, hogy az új választási időpontért cserébe az ellenzéket vezető Likud párt a következő hónapokban nem fogja automatikusan blokkolni a törvényhozást.

A törvény szerint a 2023-as költségvetést jövő év március 31-ig kell elfogadni.

Ha a költségvetés nem megy át, a kormány automatikusan feloszlik, és választásokat kell tartani.

Novemberben a koalíció győzelmet aratott, miután több mint három év óta először fogadtak el állami költségvetést – 2021-re és 2022-re is. A 2021-re vonatkozó kiadási terv volt az első költségvetés, amelyet Izrael 2018 óta elfogadott, mivel a hosszan tartó politikai patthelyzet miatt az egymást követő kormányok megbuktak, mielőtt költségvetési javaslatot vihettek volna a Knesszet elé.

Több mint 3 év után először fogadtak el költségvetést Izraelben

Naftali Bennett miniszterelnök ,,Izrael ünnepnapjának” nevezte a jóváhagyást, hozzátéve, hogy ez a legfontosabb pillanat kormányának megalakulása óta.

A 12-es csatorna által megrendelt múlt heti felmérés szerint,

ha most tartanának választásokat, Netanjahu ellenzéki blokkja 59 mandátumot szerezne, ami éppen csak elmaradna a többségtől a 120 fős Knesszetben.

A kormánykoalíció pártjai a felmérés szerint 55 helyre csökkenne.

Az arab többségű Közös Lista frakció, amely ellenzékben van, de ellenzi Netanjahut és jobboldali és vallási pártokból álló tömbjét, hat mandátummal tartaná a mérleget.

A Likud lépései akkor történnek, amikor az ellenzék aktívan próbálja megbuktatni Bennett koalícióját. Az amúgy is törékeny kormány azóta inog, hogy a múlt hónapban a Jamina törvényhozója, Idit Silman kilépett a hajóból, megfosztva Bennett kormányát az egyszemélyes parlamenti többségétől.

Bennett koalíciója az elmúlt hetekben nehezen tudta kordában tartani parlamenti képviselőit és pártjait, a kormányt az összeomlás szélére sodorva a politikai álláspontok és a biztonsági feszültségek miatti sorozatos nézeteltérések közepette.

A Likud párt a múlt héten úgy tűnt, készen áll arra, hogy a plénum elé terjesszen egy törvényjavaslatot a Knesszet feloszlatásáról és új választások kikényszerítéséről, de végül nem tette meg. Az ellenzéki párt fontolóra vette, hogy megpróbálkozik a törvényjavaslattal, miután Ghaida Rinawie Zoabi, a Merec törvényhozója rövid időre kilépett a koalícióból, de gyors visszatérése a politikai szövetségbe néhány nappal később valószínűtlenné tette a lépés sikerét.

Arabok mentették meg az izraeli kormánykoalíciót

„A Raám párt a józan hangot képviseli nem csak az arab, hanem az egész izraeli társadalomban” -jelentette be Manszúr Abbász.

A Likud már két héttel ezelőtt is tervezte, hogy szavazásra bocsátja a szétszóratási törvényjavaslatot, de visszavonta azt, miután a Raam párt visszatért a koalíció soraiba, és ezzel megölte az ellenzék esélyeit arra, hogy a törvényjavaslatot már az előzetes olvasatban elfogadják.

Bár a feloszlatási törvényjavaslatnak csak a szavazó képviselők egyszerű többségére van szüksége ahhoz, hogy átmenjen az előzetes olvasaton, ha nem sikerülne, az ellenzék hat hónapig nem hozhatja újra napirendre.

A koalícióval 60-60 mandátummal egyenlő arányban ülő ellenzék a kormányzás legitimitását elvesztett kormány megszűntetésére keresett eszközöket, de eddig nem rendelkezik a változtatás kikényszerítéséhez szükséges létszámmal.

A Knesszet feloszlatásáról szóló törvényjavaslat egyike a kormány megbuktatásának három lehetőségének. A többi a legalább 61 képviselő sikeres bizalmatlansági szavazása és az, ha a kormány nem fogad el időben költségvetést.

Egyelőre nem sikerült megbuktatni az izraeli kormányt

Benjamin Netanjahu ellenzéki vezető szerint hamarosan vége a Bennett vezette kormánynak.