A Merec lázadó képviselője meggondolta magát, visszatér a koalícióba

A baloldali Merec lázadó képviselője, Ghaida Rinawie Zoabi vasárnap délután közölte, hogy visszatér a koalícióba. Így a kormány marad. 

Bejelentésére közvetlenül az után került sor, hogy találkozott Jáir Lapid külügyminiszterrel a külügyminisztériumban, ahova több arab polgármester kíséretében érkezett. Az ülésen Hamad Amar, a pénzügyminisztérium minisztere (Jiszráel Beitenu) és Eszawi Fredzs regionális miniszter (Merec) is jelen volt – írja az Ujkelet.live

A Merec képviselője megértette, hogy a koalícióból való kilépése választások elé sodorhatja az országot, és hangsúlyozta, meg akarja akadályozni, hogy a szélsőjobboldali Itamar Ben-Gvirből (Vallásos Cionizmus) közbiztonsági miniszter váljon.

„Azért jöttem, hogy a helyi hatóságokat szolgáljam, és eredményeket érjek el az arab közvélemény érdekében, támogatni fogom a koalíciót” – mondta a képviselő egy Lapiddal közös videóbejelentésben.

Lapid üdvözölte Rinawie Zoabi visszatérését a koalícióba. „Nyílt párbeszédet folytattunk”, és megvitattuk az arab közösség szükségleteit. ,,Ezt a nézeteltérést magunk mögött hagytuk, és visszatérünk a kormányzati munkához.”

A 12-es csatorna szerint a találkozón részt vevők egyike kifejtette, hogy a képviselő követelése a folyamatok felgyorsítása, valamint az arab társadalomban szükséges folyamatok akadályainak és bürokráciájának megszüntetése volt. Rinawie Zoabi hangsúlyozta, hogy az arabok teljes támogatásával érkezett a megbeszélésre, akik nem akarják, hogy lemondjon.

A képviselő fel akart vetni két, korábban már megvitatott ügyet:

Az al-Akszát és a palesztinokat. Először is, hogy a zászlós felvonulás ne váltson ki provokációt, másodszor az izraeli-jordán vegyes bizottság összehívásának kérdését az al-Aksza ügyében. Végül azonban ezekre nem került sor, és a megbeszélésen minden követelés a helyi hatóságokhoz és az arab társadalomhoz kapcsolódott.

„Jó hangulatú volt a találkozó, egyértelmű, hogy a kormány és a koalíció integritásának megőrzése az izraeli közvélemény és az arab közvélemény legfőbb érdeke” nyilatkozta Fredzs a találkozó végén. ,,Minden tőlünk telhetőt megteszünk annak érdekében, hogy a válság lehetőséget adjon a kormánynak az arab társadalom iránti elkötelezettségének megerősítésére, a következő költségvetés elfogadása előtt.”

A helyi hatóságok vezetői támogatásukat fejezték ki a kormány fennmaradása mellett, és ezt az üzenetet továbbították Lapid, Fredzs, Amar és Rinawie Zoabi minisztereknek.

Az Európai Parlament elnöke Izraelbe látogatott

„Ő a fiatal európai vezetők azon generációjához tartozik, amely Izraelben a megoldást, és nem a problémát látja” – mondta Metsoláról az egyik izraeli képviselő.