Az Európai Parlament elnöke Izraelbe látogatott

Roberta Metsola hétfőn látogatást tesz Bennettnél, Herzognál és Lapidnál is – számolt be róla a The Times of Israel.

Roberta Metsola, az Európai Parlament elnöke vasárnap délután Izraelben landolt, ahova háromnapos látogatásra érkezett. 2014 óta ő az első EP-elnök, aki Izraelbe látogat.

Metsola a tervek szerint hétfőn beszédet mond a Knesszet előtt, és találkozik Isaac Herzog elnökkel, Naftali Bennett miniszterelnökkel, Mickey Levyvel, a Knesszet elnökével, Jair Lapid külügyminiszterrel és más tisztviselőkkel. Emellett ellátogat a Jad Vasembe is.

A 43 éves máltai politikus a Palesztin Hatóság elnökét, Mahmúd Abbászt is meglátogatja Rámalláhban.

„Metsola elnök asszony várhatóan a remény üzenetét hozza magával, felhívást intéz az Izraellel és a palesztinokkal való kapcsolatok megerősítésére, és felajánlja az Európai Parlament jóakaratát és erőforrásait a közel-keleti békefolyamat újraindításához”

– olvasható az Európai Unió izraeli küldöttségének közleményében.

Európai energiakrízis, izraeli lehetőség

A tanulság Európa számára, hogy az energiabiztonság a csakis a sokféleségből fakad. Nem függhetünk túlságosan egyetlen országtól, még akkor sem, ha az a barátunk.

Metsolát a Ben Gurion repülőtéren fogadta Haim Regev, Izrael EU-nagykövete: Dimiter Tzantcsev, az EU izraeli nagykövete; és Yossi Shain képviselő, a Knesszet az Európai Parlamenttel való kapcsolatokért felelős küldöttségének vezetője.

„Metsola elnök látogatása nem is jöhetne kritikusabb időpontban”

– mondta Shain a The Times of Israelnek.

„Mindazzal, ami Ukrajnában történik, az iráni agresszió fokozódásával a bécsi nukleáris tárgyalások közepette, és a saját biztonsági ügyeinkkel a palesztinokkal otthon. Metsola elnök egy új generációs vezetést képvisel Európában, amely úgy tűnik, hajlamosabb arra, hogy javítsa az Izraellel való kapcsolatokat, és erősítse kapcsolatait az EU-n kívüli kulcsfontosságú demokráciákkal”

– folytatta.

„Ő a fiatal európai vezetők azon generációjához tartozik, amely Izraelben a megoldást, és nem a problémát látja”.

Európának sürgősen szüksége lesz az izraeli földgáztermelésre

Az ukrajnai válság rávilágított arra, hogy mennyire sürgetően fontossá vált az európai gázforrások diverzifikálása.