Európának sürgősen szüksége lesz az izraeli földgáztermelésre

Az ukrajnai válság rávilágított arra, hogy mennyire fontossá vált az európai gázforrások diverzifikálása, és hogy mennyire sürgős az orosz gáz alternatíváinak megtalálása, már csak azért is, hogy Moszkva befolyása csökkenjen Európára és a NATO-szövetségre — írja a Jerusalem Center for Public Affairs.

Az EU külpolitikai vezetője, Josep Borrell 2022 januárjában egységes európai politikát hirdetett, mely szerint

„csökkentenünk kell az orosz energiától való függőségünket „.

Az orosz gázkérdés megoldásának megtalálása Európa számára izraeli vonatkozású is. Az új izraeli kormány Bennett miniszterelnök vezetésével ugyanis módosította az izraeli energiapolitikát. Az izraeli energiaügyi miniszter, Karine Elharrar úgy tűnt, hogy átveszi az amerikai megújuló energiaipar néhány preferenciáját.

Egy évre leállította a földgázkutatásra vonatkozó engedélyek kiadását, amíg minisztériuma a megújuló energiával kapcsolatos munkának szentelte erőfeszítéseit.

Amint korábban megírtuk, az EastMed gázvezeték – egy 6 milliárd eurós projekt, amelynek célja az lett volna, hogy az Izrael és Egyiptom partjainál található lelőhelyekről egy 1250 kilométeres, Cipruson és Görögországon keresztül vezető csővezetéken keresztül szállítson gázt az európai piacokra – gyakorlatilag meghalt, miután az Egyesült Államok visszavonta a támogatását mögüle.

A geopolitika és a zöldpolitika miatt futott zátonyra az EastMed gázvezeték-projekt

Az EastMed vezeték évente 9-12 milliárd köbméter földgázt – Európa ellátásának mintegy 10 százalékát – lett volna képes szállítani.

Az izraeli gázt továbbra is szállítják közel-keleti partnerei, különösen Egyiptom és Jordánia számára. Az elmúlt évtizedben Irán arra törekedett, hogy Irakba, sőt Jordániába is exportálja a gázát, ezzel kiterjesztve befolyását Izraeltől keletre.

A Törökországgal való izraeli kapcsolatok várható javulásával

Ankara a jövőben az izraeli gáz exportközpontjává válhat.

Az ukrajnai háborút követően tehát több oka is van annak, hogy az East Med gázvezeték munkálatait a lehető leghamarabb folytatni kell, a Földközi-tenger keleti részén történő gázfeltárással együtt. Ráadásul a nyugati gázellátás növelése segíteni fogja a gáz árának csökkenését, és ezzel aláássa Oroszország képességét, hogy a jövőben finanszírozni tudja háborús gépezetét.

Szijjártó: a háború tovább súlyosbíthatja az energiaellátási válságot Európában

Ha nincsenek energiahordozók, akkor nincs fűtés, akkor nem működik a gazdaság, és veszélybe kerülnek a munkahelyek.