Az Izraellel való gazdasági kapcsolatok elmélyítésre törekszik az egyiptomi elnök

Abdel Fattah al-Szíszi egyiptomi elnök „stratégiai döntést hozott az Izraellel való kapcsolatok elmélyítéséről” – írja a JNS.

A Globes riportja szerint Abdel Fattah al-Szíszi egyiptomi elnök „a gazdasági és kereskedelmi kapcsolatok elmélyítésére törekszik”.

Ez az új megközelítés többek között az Ábrahám-egyezmény nagy sikerének tulajdonítható, amely elősegítette a gazdasági ügyletek megkötését maga Izrael és Egyiptom, valamint a két ország magáncégei között.

A második tényező, hogy Egyiptomnak szüksége van az izraeli segítségre az amerikai kormányzat miatt, amely nyomást gyakorol Kairóra az emberi jogok terén.

Eközben az energiaszektor az elmúlt évtizedben

„egyike volt azoknak a területeknek, amelyeken az Izrael és Egyiptom közötti üzletek virágoztak”

– állítja a Globes, amely szerint „csővezetékeket fektettek le, és értékesítési megállapodásokat írtak alá, valamint hajtottak végre”.

Most, az al-Szíszi által elfogadott új megközelítés részeként ezeket az üzleteket kiterjesztették Jordániára is.

A Globes szerint a Chevron, amelynek közel 40 százalékos részesedése van az izraeli tengeri Leviatan gázmezőben és 25 százalékos részesedése a Tamar gázmezőben, megállapodást írt alá a jordániai Fajr gázvezeték-vállalattal a Leviatanból és a Tamarból származó gáz Izraelen keresztül Jordániába, majd Egyiptomba szállításáról a Vörös-tenger alatt.

Ezt a cikket szerkesztőségünk a Sábát beállta előtt készítette és előre időzítve jelent meg az oldalon.

Az egyiptomi elnök jelesre vizsgázott udvariasságból

Abdel-Fattah esz-Szíszi egy igazi mensch.