Az egyiptomi elnök jelesre vizsgázott udvariasságból

Nagy sikert aratott Izraelben a videó, melyen az egyiptomi elnök különleges fogadtatásban részesíti az izraeli energiaügyi minisztert egy konferencián. Mint ismeretes, Karine Elharrar, az izraeli energiaügyekért felelős miniszter mozgássérült.

A videón Abdel-Fattah esz-Szíszi egyiptomi elnök különleges kitérőt tesz egy kairói konferenciateremben, hogy személyesen üdvözölje Karine Elharrart.

A videón látható, amint Szíszi elnök bevonul a terembe, üdvözöli a konferencia vendégeit, majd leteszi a mikrofont, hogy átsétáljon a helyiség másik végébe, ahol néhány szót váltott Elhararral. A videót először a Walla riportere, Barak Ravid osztotta meg, aki „csodálatosnak” nevezte, mondván, ezt látni kell.

,,A változás szele” – kommentálta Jáir Lapid külügyminiszter a videót.

Barak Ravid on Twitter: „זה וידאו מדהים: נשיא מצרים א-סיסי נכנס לכנס האנרגיה בקהיר. כל הקהל נעמד על הרגליים ומוחא כפיים. א-סיסי חוצה את כל האולם מצד לצד כדי לברך לשלום את שרת האנרגיה הישראלית קארין אלהרר. אתם חייבים לצפות בזה👇👇👇👇👇 pic.twitter.com/DR02pV6nwt / Twitter”

זה וידאו מדהים: נשיא מצרים א-סיסי נכנס לכנס האנרגיה בקהיר. כל הקהל נעמד על הרגליים ומוחא כפיים. א-סיסי חוצה את כל האולם מצד לצד כדי לברך לשלום את שרת האנרגיה הישראלית קארין אלהרר. אתם חייבים לצפות בזה👇👇👇👇👇 pic.twitter.com/DR02pV6nwt

A kerekesszékes Elharrar szintén kiemelt figyelmet kapott, miután tavaly nem tudott részt venni a glasgow-i COP 26 klímacsúcson, ugyanis a rendezvény helyszíne, mint később kiderült, nem volt akadálymentes.

Naftali Bennett miniszterelnök tavaly szeptemberben találkozott Szíszi elnökkel Sarm es-Sejken, a Sínai-félsziget déli csücskében.

Az ujkelet.live emlékeztet arra, hogy több mint egy évtized után ez volt az első alkalom, hogy egy izraeli miniszterelnök hivatalos látogatást tett Egyiptomban. Benjamin Netanjahu volt miniszterelnök 2011 januárjában találkozott Hoszni Mubarak volt egyiptomi elnökkel Sarm-es-Sejken, közvetlenül a Mubarakot megdöntő felkelés előtt.

Anwar Szadat volt egyiptomi elnök volt az első arab vezető, aki békét kötött Izraellel 1979-ben, egy közel három évtizedig nyúló háború után.

Egyiptom az elmúlt években Izrael és a Hamász közötti mediációs erőfeszítések központi elemeként próbálja pozícionálni magát, ezt példázzák a Falak Őrzője művelet óta folytatott legutóbbi tárgyalások.

A “hűvös” béke és a kölcsönös turisztikai projektek előmozdításának nehézségei ellenére Egyiptom és Izrael az évek során szoros kapcsolatokat ápolt, főként a védelem és a hírszerzés területén.