Most már tényleg új fejezet nyílhat az izraeli-török kapcsolatokban

Recep Tayyip Erdoğan török elnök az energia-megállapodásra irányuló erőfeszítések közepette igyekszik javítani az Izraellel régóta feszült kapcsolatokat, és azt mondja, Törökország „minden területen kész lépéseket tenni Izrael irányába”.

A kijelentést Erdoğan Jichák Herzog izraeli államelnök jövő hétre tervezett törökországi látogatása alkalmából tette, melyet a zsidó állammal való kapcsolatok újrakezdésének esélyeként üdvözölt.

„Ez a látogatás új fejezetet nyithat a Törökország és Izrael közötti kapcsolatokban” – mondta Erdoğan a török NTV csatornának adott interjúban, hozzátéve, hogy „minden területen kész lépéseket tenni Izrael irányába”

– melyet a Times of Israel idéz.

A török elnök közölte, hogy Herzog február elején látogat Törökországba, de más részletekkel nem szolgált az útról.

Herzog szóvivője nem kívánta kommentálni Erdoğan bejelentését, de tisztviselők névtelenségük megőrzése mellett megerősítették a látogatásról szóló tárgyalásokat.

„Ha egy olyan fontos muszlim ország vezetője, mint Törökország, kinyújtja a kezét Izrael felé, nincs más lehetőség, mint pozitív választ adni” – mondta egy magas rangú izraeli tisztviselő szerdán az Axiosnak.

Az útra akkor kerül sor, amikor Ankara a több, mint egy évtizedes megromlott kapcsolatokat követően igyekszik helyreállítani kapcsolatát Jeruzsálemmel.

Jair Lapid külügyminiszter csütörtökön telefonon beszélt török kollégájával, Mevlut Cavusogluval, aki azért hívta fel, hogy a külügyminiszter egészségi állapotáról érdeklődjön a COVID-19 diagnózisát követően.

A telefonbeszélgetés 13 év óta az első olyan hívás volt az izraeli és a török külügyminiszter között, amelyről a nyilvánosság is tud.

A lépés összefüggésben lehet a Törökországot súlytó komoly gazdasági válsággal, ami miatt az ország lépéseket tett a kapcsolatok javítására számos regionális riválissal, Erdoğan például jelezte, hogy azt szeretné, ha Törökország részt venne az izraeli gáz Európába történő importjában.

Mint ismeretes, Izrael néhány országgal, köztük a Törökország történelmi riválisának tartott, Görögországgal, egy közös gázvezetéken dolgozik, amely a Földközi-tenger keleti részén lévő gázt szállítaná Európába. Törökország korábban határozottan ellenezte a projektet, és területi igényt támasztott a régió energiatartalékaira, a gázvezetéket Donald Trump amerikai elnök korábbi kormánya is támogatta.

Az izraeli és más médiumok azonban arról számoltak be, hogy Washington a múlt héten négyszemközt arról tájékoztatta Görögországot, hogy Joe Biden amerikai elnök csapata már nem támogatja a vezetékprojektet, mert az regionális feszültséget okoz Törökországgal.

Erdoğan azt mondta, hogy feleleveníti a tárgyalásokat Izraellel egy régi elképzelésről, hogy Törökországon keresztül juttassák el a földközi-tengeri gázt Európába.

„Ha az izraeli gázt Európába akarnánk szállítani, azt Törökországon keresztül lehetne megtenni” – mondta Erdoğan a múlt héten, aki hozzátette, hogy „leülhetünk és beszélhetünk a feltételekről”.

A török elnök, aki köztudottan harcias viszonyt ápolt Benjamin Netanjahu korábbi miniszterelnökkel, a jelenlegi miniszterelnököt, Naftali Bennettet is dicsérte „pozitív hozzáállása” miatt.

Novemberben Herzog és Erdoğan telefonon beszélt egymással, miután Törökország szabadon engedett egy izraeli házaspárt a börtönből. A hatóságok őrizetbe vették a házaspárt, akik mindketten buszsofőrök, mert Erdoğan palotájáról készítettek fotókat.

A Herzoggal folytatott telefonbeszélgetés során Erdoğan hangsúlyozta, hogy országa számára fontosnak tartja az Izraellel való kapcsolatokat, amelyek „kulcsfontosságúak a Közel-Kelet békéje, stabilitása és biztonsága szempontjából”.

A két vezető Herzog édesanyjának e hónapban bekövetkezett halála után ismét beszéltek.

Decemberben Erdoğan egy zsidó vallási vezetőkből álló látogató küldöttségnek azt mondta, hogy az Izraellel való kapcsolatok „létfontosságúak a régió biztonsága és stabilitása szempontjából”, és optimistán beszélt a kapcsolatok javításának lehetőségeiről.

Erdoğan az Iszlám Államokbeli Rabbik Szövetségének tagjai előtt elmondta, hogy üdvözli a Herzoggal és Bennett-tel folytatott közelmúltbeli párbeszédet, miközben azt mondta, hogy a palesztinokkal való béke előmozdítására irányuló őszinte izraeli erőfeszítés „kétségtelenül hozzájárul az Ankara és Jeruzsálem közötti normalizációs folyamathoz”.

Az egykor szilárd regionális szövetségesek, Izrael és Törökország közötti kapcsolatok Erdoğan hivatali ideje alatt romlottak meg, a török vezető nyíltan bírálta Izrael palesztinokkal kapcsolatos politikáját, Izrael pedig élesen bírálta Erdoğannak a Hamásszal fenntartott kapcsolatát.

Az országok 2010-ben visszahívták nagyköveteiket, miután az izraeli erők megrohamoztak egy Gázába tartó, a palesztinoknak humanitárius segélyt szállító flottillát, amely az izraeli blokádot áttörve humanitárius segélyt szállított. A török felségjelű hajó fedélzetén tartózkodók erőszakosan ellenálltak az izraeli akciónak, aminek következtében kilenc török aktivista meghalt.

A kapcsolatok lassan javultak, de 2018-ban ismét megromlottak, miután az Egyesült Államok nagykövetségének Jeruzsálembe költöztetése miatt feldühödött Törökország ismét visszahívta nagykövetét Izraelből, ami Izraelt viszonzásra késztette.

Herzog, aki aktívan részt vett Izrael külkapcsolatainak erősítésében, a jövő héten az Egyesült Arab Emírségekbe látogat.

Tényleg békülne Izraellel Erdoğan?

Miközben az arab országok pénzügyi és egyéb megállapodásokat kötnek Izraellel, Törökország elszigetelődött a régióban, és elveszíti exportpiacát.